Yeşil çay, baş ağrılarından depresyona kadar her şeyi tedavi etmek için yüzyıllarca tıbbi olarak kullanılmış, eski bir bitkisel içki olarak tarihteki yerini almıştır. Modern zamanlarda ise, kalp hastalığı ve kanserden diş eti hastalığına, cilt yaşlanmasına ve kilo kaybına kadar çeşitli koşulların önlenmesinde veya iyileştirilmesinde faydalı olduğu kanıtlanarak sağlıklı bir gıda olarak öne çıkmıştır. Günümüze baktığımızda, dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar, çok sayıda sağlık faydasından dolayı yeşil çay tüketiyorlar. Sağlıklı olmanın yanı sıra, yeşil çay cilt ve saç bakımıyla ilgili yararlarıyla da etkileyici bir listeye sahiptir. Peki, yeşil çayla gelen bu güzelliğin altında yatan gizem nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Haberin Devamı

YEŞİL ÇAYLA GELEN GÜZELLİK

Her derde deva

Çok miktarda antioksidanın yanı sıra enzimler, amino asitler ve polifenoller gibi fitokimyasal maddeler içeren yeşil çay aynı zamanda B vitaminleri, folat, manganez, potasyum, magnezyum ve kafein açısından da zengindir. Yapılan çalışmalar yeşil çayın antioksidan, anti-inflamatuar, antimutajenik, antikanserojenik, obezliği önleyici, hipolipidemik (kolesterolü düşürücü), antiarteriosklerotik (damar sertliğini önleyici), antidiabetik, antibakteriyel, antiviral ve yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Kozmetik kullanımı

Öncelikli olarak yeşil çay ürünlerinin cilde sağladığı en büyük destek, cilt kanseri oluşumunu engelleyebiliyor olmasıdır. Ağız yoluyla ya da cilde topikal olarak da uygulanabilen yeşil çayla ilgili yapılan çalışmalarda bu bitkinin, yaşlılık sürecini oluşturan cilt sarkmaları, güneş hasarı, yaşlılık lekeleri, ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi cilt yaşlanmasının geciktirilmesine yardımcı olan anti-aging ve antioksidan etkilere sahip olduğu görülmüştür.

Günümüzde birçok kozmetik ürününde kullanılan yeşil çay, daha çok yaşlılık karşıtı ürünlerde, göz altı morluk ve şişliklerinde ve güneş koruyucu ürün formülasyonlarında yer alır.

Güneş koruyucularda etki

Yapılan çalışmalar topikal yeşil çay formülasyonlarının güneş hasarını güvenilir bir şekilde azalttığını göstermiştir. Yeşil çay, UV ışınlarını bloke etmekten ziyade, serbest radikalleri yok ederek güneş hasarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle, yeşil çay, güneş koruyucuya ek olarak kullanıldığında güneşten koruyuculuğu sinerjik olarak arttırır.

Haberin Devamı

Sizler de yüzünüzde ve cildinizin güneş gören tüm bölümlerinde yeşil çay içeren güneş kremleri kullanabilir ve bu bitkinin cildi güneşin zararlı ışınlarından koruma ve yaşlanmayı geciktirici özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Yaşlılık karşıtı ürünler

Yeşil çay, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde yaşlanmanın cilt üzerinde oluşturduğu belirtilerini yavaşlatıcı özelliklere sahiptir. Özellikle cilt elastikiyeti konusunda yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar ümit vadediyor. Sekiz hafta boyunca yeşil çay içeren ve içermeyen krem kullanan iki farklı kadın grubu arasında yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar arasında gözle görülür belirgin bir fark olmamasına karşın, yapılan testler sonucunda yeşil çaylı krem kullanan kadınların cildinde bulunan elastik doku içeriğinde kayda değer bir iyileşme fark edilmiştir.

Haberin Devamı

Göz altı morluklarına karşı

Yeşil çaydaki antioksidan ve taninler, göz altı şişliklerinin yanı sıra koyu halkaları da tedavi etmeye yardımcı olur. Göz altı morluklarını gidermek amacıyla üretilen kozmetik ürünlerde en sık kullanılan aktif K vitaminidir ve yeşil çay, bol miktarda K vitamini içerir.

Cilt toniği olarak

Kateşin, yeşil çay polifenollerinde bolca bulunan ve akneye sebep olan bakterilere engel olan antibakteriyel özellik gösteren bir ajandır.

Doğal antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle cildinizi akne gibi istenmeyen görünümlerden korurken, aynı zamanda cildinize güzel ve sağlıklı bir parlaklık kazandırmaya yardımcıdır.