Fizyoterapist nedir, ne iş yapar?

Fizyoterapi, hastalık, yaralanma veya sakatlık durumunda iyileşmeyi destekleyen bilime dayalı bir sağlık mesleğidir. Kişinin tam potansiyeline hareket ve işlevsel yetenek kazandırmayı amaçlamaktadır. Dünyada Fizyoterapi, fizyoterapistlerin kendi tedavi kararlarını ve klinik kararlarını verdikleri bağımsız bir meslektir. Tedavilerinin sonuçlarını sürekli olarak yeniden değerlendirir ve gerekli yaklaşımları planlar.

Birleşik Krallıkta fizyoterapistler, HCPC'ye kayıtlı sağlık uzmanlarıdır. Yeni doğandan yaşlıya kadar her yaştan insanı tedavi ederler. Bütüncül bir yaklaşım benimserler. Dünyada fizyoterapistler bir klinikte veya hastanede kendi başlarına veya diğer meslektaşları ile çalışabilirler. Ayrıca doktorlar, hemşireler, psikologlar ve diğerleriyle ekipler halinde çalışabilirler.

Haberin Devamı

Fizyoterapistler, geniş bir fiziksel problem yelpazesini değerlendirir, tedavi eder ve yönetir. Bunlar vücudun solunum, kardiyovasküler, nöromüsküler ve kas-iskelet sistemleriyle ilgilidir.

Fizyoterapistler, bir hastanın fiziksel aktivite yapma yeteneğini değerlendirir. Kuvvete, duyarlılığa, koordinasyona, dengeye ve görevleri yerine getirmeye odaklanır. Fiziksel egzersizler hareket aralığını artırır, kasları güçlendirir, denge ve koordinasyonu geliştirir. Fiziksel aktivite ve egzersiz, birçok kronik durumu önlemede ve yönetmede etkilidir.

Bir fizyoterapist size nesneleri nasıl güvenli bir şekilde kaldıracağınızı ve farklı durumlarda nasıl iyi bir duruş sağlayacağınızı gösterebilir. Bu, yaralanma veya kas-iskelet sistemi sorunları geliştirme riskinizi azaltabilir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yaşlandıkça zinde ve sağlıklı kalmanız konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler. Bir fizyoterapistin tedavisinin ana odak noktası, her zaman mümkün olduğunca bağımsız ve aktif kalmanıza yardımcı olmaktır.

Diğer ülkelerde bir fizyoterapiste gitmek için doktordan sevk almanıza gerek yoktur. Dünyada fizyoterapistler, tıpkı diş hekimleri veya diğer uzmanlar gibi bağımsız profesyonellerdir. Diğer ülkelerde doğrudan onlardan randevu alabilirsiniz. Bu yöntem "kendi kendine yönlendirme" olarak bilinir ve Birleşik Krallığın çoğu bölgesinde özel olarak sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

İlk Temas Eden Fizyoterapistler-FCP'ler

Bir pratisyen hekimin hastalarının %15-30'unda kas-iskelet sistemi sorunu vardır. Doktorun ilaç yazma veya öneride bulunmaktan fazla seçeneği yoktur. Çoğu zaman bunlar hastaya yardımcı olmaz. Bu durum bazı ülkelerde, örneğin bel, boyun veya eklem ağrısı olan kas-iskelet sistemi hastalarını ilk değerlendiren kişi olarak görecek kadar yetkin fizyoterapistlerin oluşmasına yol açtı.

FCP'ler (İlk temas eden fizyoterapistler), bir hastanın belirli bir omurga veya başka bir tür problemi olup olmadığını veya tıbbi olarak ciddi olmayan bir ağrı problemi olduğunu bilecek kadar beceriye sahip olmalıdır. Bu yüzden çok fazla sorumlulukları vardır. Bu nedenle bu özelleşmiş fizyoterapistler röntgen veya MRI taramaları isteyebilir ve yorumlayabilir, eklemlere enjekte edebilir ve belirli ilaçları reçete edebilirler.

Haberin Devamı

Kaynaklar

1. Arthritis Research UK, What is Physiotherapy,
http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/therapies/physiotherapy/what-is-physiotherapy.aspx

2. Chartered Society of Physiotherapy, What is Physiotherapy, 2013,
http://www.csp.org.uk/your-health/what-physiotherapy

3. Merck Manual Home Health Handbook, Physical Therapy, (PT), 2007,
http://www.merckmanuals.com/home/fundamentals/rehabilitation/physical_therapy_pt.html

4. Merck Manual Home Health Handbook, Treatment of Pain and Inflammation, (PT), 2007,
http://www.merckmanuals.com/home/fundamentals/rehabilitation/treatment_of_pain_and_inflammation.html

5. NHS Choices, Physiotherapy, 2012,
http://www.nhs.uk/Conditions/Physiotherapy/Pages/Introduction.aspx

6. US National Library of Medicine, Rehabilitation, 2014,
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/rehabilitation.html