Oral mikrobiyom: Sağlığın temeli

Psikonöroimmünoloji

Bağırsakların bir mikrobiyomu olduğu iyi bilinmektedir. Aynı şeyin ağız için de geçerlidir. Ağzımızda en az 700 farklı bakteri türü yaşıyor. Bunun dörtte biri dişlerimizde, kalanı da dilde, yanaklarda, boğazda ve tükürükte yaşar [1].

Ağız bakterilerimizin sadece ağızda değil, aynı zamanda bağırsak mikrobiyomunu da etkilediğine dair bazı kanıtlar vardır [2] . Bu muhtemelen oral bakterilerin tükürük yoluyla bağırsaklara girmesi nedeniyle olur. Yenidoğanlarda yapılan araştırmalar, yaşamın ilk iki haftasındaki oral mikrobiyomun bağırsak mikrobiyomuna çok benzer olduğunu göstermektedir. Bu dönemden sonra bağırsak mikrobiyomu değişir ve bağırsaklara özgü özellikler geliştirir [3] .

Haberin Devamı

Oral mikrobiyomun işlevi nedir?

Ağız boşluğundaki faydalı bir mikrobiyom, ağız dokuları üzerinde fiziksel ve kimyasal bir bariyer (biyofilm) oluşturarak patojenlerin büyümesini ve yapışmasını engeller [4] . Sağlıklı bir oral mikrobiyom, diğer şeylerin yanı sıra sitokin üretimini engelleyerek anti-inflamatuar etkiye de sahiptir. Ayrıca antimikrobiyal etkiye sahiptir çünkü sağlıklı bir oral mikrobiyom, spesifik olmayan bağışıklık sistemini uyarabilir [5] . Bu nedenle dengeli bir oral mikrobiyom, ağzın yeterli bir birinci basamak savunmaya katkıda bulunabilmesini sağlar.

Öte yandan, bozulmuş bir oral mikrobiyom çeşitli koşullarla ilişkilidir. Disbiyotik bir mikrobiyomun en belirgin sonucu ağız ve diş problemleridir. Bunlar arasında diş plağı oluşumu, gingivitis (gingivitis) ve periodontitis gibi periodontal hastalıklar yer alır [2] . Ağız kokusu (ağız kokusu), ağızdaki dengesiz bir mikrobiyomun sonucu da olabilir [6] .

Ağızdaki bu etkiye ek olarak, oral mikrobiyom, diğer şeylerin yanı sıra bağırsakları da etkiler. Oral (mikrobiyal) sağlık ile ülseratif kolit ve Crohn hastalığını içeren inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) arasında bir ilişki var gibi görünmektedir [2] . Ek olarak, bozulmuş oral mikrobiyom ile bağlantılı hastalıklar da vardır. Örneğin, periodontitis ile diyabet gelişimi arasında bir ilişki olduğuna dair artan kanıtlar vardır [7] . Periodontitis ayrıca bilimsel çalışmalarda kardiyovasküler hastalık için olası bir risk faktörü olarak tanımlanmıştır [8] . Son olarak, demans hastalarının beyinlerinde yapılan ölüm sonrası araştırmalarda Porphyromonas gingivalis bakterisi saptanmıştır. Bu bakteri periodontitis gelişimine neden olur. Özet olarak oral mikrobiyom alzheimer hastalığının patolojisine bile katkıda bulunabilir [9, 10] .

Haberin Devamı

Oral Mikrobiyomu Etkileyen Faktörler

Diyet, antibiyotik kullanımı, diş fırçalama ve gargara kullanımı ağız mikrobiyomunun oluşumunda rol oynar. Bu faktörlerdeki değişiklikler oral mikrobiyomda bir değişikliği tetikleyebilir [4] , [11] .

Son çalışmalar ayrıca spesifik probiyotik bakterilerin oral mikrobiyom üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğunu ve oral patojenler üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle, laktobasiller ağızdaki mikrobiyal ekosistemin simbiyozunu onarabilir ve/veya sürdürebilir [12] . Ağız boşluğunda Lactobacillus plantarum, L. rhamnosus, L. fermentum, L. salivarius, L. acidophilus, L. crispatus, L. dasseri, L. casei ve L. paracasei yaygın olarak bulunur [12] .

Haberin Devamı

Uygulamada bilgi

Oral bakteriler bağırsak mikrobiyomunu da etkileyebileceğinden, bağırsak mikrobiyomunu yenilerken iyi bir oral probiyotikle başlamak iyidir. Bu, ağızdaki ve bağırsaktaki dengeyi olumlu yönde etkileyebilir.

Kaynaklar

1. Deo PN, Deshmukh R. Oral microbiome: Unveiling the fundamentals. J Oral Maxillofac Pathol JOMFP. 2019;23(1):122–8.

2. Gao L, Xu T, Huang G, Jiang S, Gu Y, Chen F. Oral microbiomes: more and more importance in oral cavity and whole body. Protein Cell. 2018 May 1;9(5):488–500.

3. Microbiome Assembly across Multiple Body Sites in Low-Birthweight Infants [Internet]. mBio. [cited 2021 Jun 8]. Available from: https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/mBio.00782-13

4. Flichy-Fernández AJ, Alegre-Domingo T, Peñarrocha-Oltra D, Peñarrocha-Diago M. Probiotic treatment in the oral cavity: an update. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2010;15(5):e677-80.

5. Haukioja A. Probiotics and oral health. Eur J Dent. 2010;4(3):348–55.

6. Allaker RP, Stephen AS. Use of Probiotics and Oral Health. Curr Oral Health Rep. 2017;4(4):309–18.

7. Minty M, Canceil T, Serino M, Burcelin R, Tercé F, Blasco-Baque V. Oral microbiota-induced periodontitis: a new risk factor of metabolic diseases. Rev Endocr Metab Disord. 2019 Dec 1;20(4):449–59.

8. Dietrich T, Sharma P, Walter C, Weston P, Beck J. The epidemiological evidence behind the association between periodontitis and incident atherosclerotic cardiovascular disease. J Clin Periodontol. 2013 Apr;40(s14):S70–84.

9. Poole S, Singhrao S, Kesavalu L, Curtis M, Crean S. Determining the presence of periodontopathic virulence factors in short-term postmortem Alzheimer’s disease brain tissue. J Alzheimers Dis. 2013;36(4):665–77.

10. Olsen I, Singhrao SK. Interaction between genetic factors, Porphyromonas gingivalis and microglia to promote Alzheimer’s disease. J Oral Microbiol. 2020 Jan 1;12(1):1820834.

11. Verma D, Garg PK, Dubey AK. Insights into the human oral microbiome. Arch Microbiol. 2018 May;200(4):525–40.

12. Kõll-Klais P, Mändar R, Leibur E, Marcotte H, Hammarström L, Mikelsaar M. Oral lactobacilli in chronic periodontitis and periodontal health: species composition and antimicrobial activity. Oral Microbiol Immunol. 2005 Dec;20(6):354–61.