Egzersizler Düzenli sporun vücudumuzda ve hayatımızda yapacağı değişiklikler

Düzenli sporun vücudumuzda ve hayatımızda yapacağı değişiklikler

28.02.2022 - 21:01 | Son Güncellenme:

Sağlıklı yaşam için doğru beslenme ne kadar önemliyse spor da olmazsa olmazlardan. Kimileri "Vakit bulamıyorum" kimileri "Çabuk yoruluyorum" diye bahaneler üretse de sporu hayatımızın bir parçası yapmamız şart. “Sağlıklı yaşamın anahtarı sporda saklı” diyen Pilates Eğitmeni Volkan Çayır düzenli yapılan sporun vücudumuzda ve hayatımızda yapacağı değişiklikleri anlattı.

Düzenli sporun vücudumuzda ve hayatımızda yapacağı değişiklikler

Sistemli ve düzenli bir şekilde spor yapanların kas hücreleri, çok kısa bir zaman dilimi içinde gelişir. Yaş ve yaşam tarzına bağlı olarak zaman içinde kemik yoğunluğunda azalma ortaya çıkabilir. Hareketsiz bir hayat tarzı bu durumun en önemli nedenlerindendir. Spor kemik gelişimine ve güçlenmesine yardımcı olur. Spor sayesinde kemik hücreleri artmaya başlar. Birçok sağlık problemini önlemeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Akciğer daha güçlü hale gelir

Spor yapmak akciğerin de güçlenmesini sağlar. Sağlıklı bir insanın akciğeri, gün içinde tam 25 bin defa temiz havayı insan vücudunun içine çeker. Sonrasında hava, kan aracılığıyla tüm organlara dağıtılır. Spor yapanların nefes alışverişleri çok daha düzenlidir. Spor yaptıkça organın işleyiş kapasitesi artar. Böylelikle birkaç basamak merdiven bile çıktığında yorulanlar spor yaptıkça kendini daha güçlü hisseder.

Spor yapmak kolesterole iyi gelir

Kolesterol, belirlenmiş limitlerin üstünde olduğu zaman birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Beslenme, bu tip risklerin önüne geçme noktasında etkili olsa da tek başına yeterli değildir. Haftada en az 3 defa düzenli bir şekilde spor yapar ve beslenmenize dikkat ederseniz HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyesinde gözle görülür bir artış ortaya çıkacaktır. Kötü kolesterol olarak tanımlanmış LDL de düşmeye başlar.

Haberin Devamı

Sıkı bir vücut yapar

Erkek ya da kadın herkes sıkı ve fit bir vücuda sahip olmak ister. Düzenli yapılan spor fit bir vücuda sahip olmanın yanı sıra, yağ oranını da azaltarak kaslı görünüme kavuşturur. 

Düzenli sporun vücudumuzda ve hayatımızda yapacağı değişiklikler

Kendine güven artar

Sporun en büyük faydası, kilo kontrolünü sağlamaktır. Düzenli yapılan egzersiz kilo kontrolünü sağlarken beden algısı değişen kişinin kendini güveni de pekişir. Fazla kilolardan kurtulmanızın yanı sıra, spor daha zinde ve sağlıklı hissetmeyi de sağlar.

Kanser riskini düşürür

Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yapılan sporun, çağımızın hastalığı kanserle savaşta önemli rolü olduğunu gösteriyor. Araştırmalar düzenli spor yapanların hiç yapmayanlara göre kansere yakalanma riskinin düştüğünü ortaya koyuyor.

Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini sağlar

Spor çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi ile obezitenin önlenmesi için oldukça önemlidir. Düzenli olarak spor yapan çocuklar daha kuvvetli, daha öz güvenli, takım çalışmasına yatkın ve öz disiplinli bireyler olarak yetişir.

Yazarlar