Kombucha Çayı Zayıflatır mı?

Haberin Devamı

Çinliler tarafından "Sonsuz Yaşam İksiri" olarak bilinen Kombucha çayı, yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu'da bulunmuştur ve muazzam sağlık faydaları olan bir içecektir. Kombu çayı olarakta bilinen, Kombucha çayı son zamanlarda özellikle Amerika'da çok popüler olmuştur ve birçok insan sağlığı için gazlı içecekler yerine artık her gün bu çayı tüketir hale gelmiştir. Yurtdışında şişesi 3-4 dolar arasında birçok markette bulunabiliyor ancak ülkemizde genelde evde üretilip içilebiliyor.

Kombucha aslında bir çay mantarıdır ve bu mantar siyah çay ve şekerle fermente edilerek içecek haline dönüştürülür. Genellikle siyah çay ile yapılmış olsa da, yeşil çay veya beyaz çay gibi farklı diğer çaylar ile de yapılabilir. Kombucha çay mantarı şekerle birlikte fermantasyon sürecini başlatan bir bakteri ve maya kolonisini içerir ve sıvı içinde sürekli olarak ürer. Fermente olduktan sonra, kombucha karbonatlaşır ve sirke, b-vitamini, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) üretir.

Kombucha çayı kefir, yoğurt gibi faydalı probiyotikler arasında yer alır. Medicinal Food 2014 dergisinde yayınlanan araştırmalara göre Kombucha çayının sağlığımıza 7 temel faydası vardır:

1.Detoks etkisi yaratır: Kombucha'nın detoks kapasitesi muazzamdır ve karaciğer hücresi toksinlerini önleme kabiliyetindedir.

2.Sindirimi kolaylaştırır: Kombucha içerdiği yararlı asitler, enzimler ve probiyotikler sayesinde sindirimi destekler ve kolaylaştırır.

3.Metabolizma hızlandırır ve enerjimizi artırır: İçerdiği demir, kafein ve B-vitamini sayesinde vucüdumuza enerji verir.

4.Bağışıklığı güçlendirir:Probiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonlara savaşta vücuda yardımcı olur.

5.Cilt kırışıklıklarını azaltır: Hyaluronik asit sayesinde cildin yapısını düzeltir, nemlendirip, yağlandırır. Cildin elastikiyetini arttırarak serbest radikallerin zararlarından korur. Cildin kolejen yapısını güçlendirerek karışıklıklarla mücadele eder.

6.Kanseri önler: İçindeki asitler Kanseri önlemede ve durdurmada yardımcıdır.

7.Kilo verdirir: Yapılan araştırmalar Kombucha'nın metabolizmayı geliştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığını gösterdi. Ara öğünlerde günde 2 kez tüketilebilir, hem bağırsak faaliyetleri düzene girer hem de yağ yakımı hızlanır.

Kombucho Çayı yapım videosunu izlemek için tıklayın

Kombu çayı nasıl hazırlanır?

1 litre içme suyu kaynatıldıktan sonra içine 5 yemek kaşığı şeker konup eklenir ve 3 poşet (6 gr.) siyah çay atılır ve oda sıcaklığına gelene kadar beklenir. Su oda sıcaklığına geldiğinde çay süzülür ve içine Kombucha kültürü ilave edilir. 1-2 haftanın sonunda çayınız hazır olacaktır.

Mayalanma süresi arttıkça asit oranı artar, tadı keskinleşir ve şeker oranı azalır. Kombucha çayınız hazır olduğunda bu haliyle tüketebilir, ya da kuru meyveler, taze meyve ve sebze suları veya çeşitli baharatlarla tatlandırarak 1-2 gün daha bekletip farklı aromalarda tüketebilirsiniz. En çok tercih edilen aromalar narenciye suları, üzüm suyu, zencefil ve tarçın kabuğudur.

Dyt. Ayşe Tuğba Şengel
Cebinizdeki Uzman, Diyetisyen


Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bize soru sorabilirsiniz: ayse@aysetugbasengel.com

Site: http://aysetugbasengel.com/

Facebook