Kış demek hastalıklarla mücadele demekse...

KIŞ DEMEK HASTALIKLARLA MÜCADELE DEMEKSE…

Aralık ayına girişimizle birlikte artık kış mevsimini yaşamaya tam anlamıyla başladık, soğuk aylar geldi çattı. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte hastalıklar daha çok görülmeye başlar. Bu hastalıklardan korunmaya başlamanın da tam sırası, beslenmemize dikkat etmek ise başta gelen en doğal korunma yoludur.

Kış hastalıklarından uzak kalmak, enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Her mevsimin bize verdiği meyve ve sebzeler, aynı zamanda o mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri de vermekte, günlük beslenmemizde muhakkak yer almalıdır. Kış sebzeleri; brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç,marul, yeşil biber, roka, soğan, sarımsak...Kış meyveleri; portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma...

Haberin Devamı

Yeterli protein tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Süt ve ürünleri, et, yumurta...

Probiyotiklerin bağırsak çalışmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair çalışmalar da vardır. Yoğurt ve kefir şeklinde günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.

Haftada en az 2 kere balık tüketilerek omega-3 ihtiyacı ile birlikte bağışıklık sistemi de güçlendirilmelidir. Omega-3 güçlü bir antiinflamatuar özelliğe sahiptir, bu yüzden vücudu güçlendirir.

Asıl olarak kışın vazgeçilmezi kuru baklagillerdir. Çok iyi protein kaynağı olmalarının yanında posadan da çok zengindirler. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek...Haftada en az 1 kere tüketilmelidir.

Soğan ve sarımsak çok iyi birer gripsavardır. Doğrudan anti-viral etkili bileşikleri içermektedir. Çiğ veya pişmiş olarak kış aylarında günlük beslenmede tüketilmelidir.

Antioksidan içerikleri yüksek balık, kuru baklagil, ceviz, badem, nar, limon, brokoli, havuç, kivi, ananas, kuşburnu...bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle kış aylarında her öğünde alınmalıdır.

Zencefil, tarçın,zerdeçal gibi baharatlar da bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlardan zengindir. Her gün gerek yemeklerin içine gerek meyvelerle gerek çay olarak tüketildiğinde doğal koruma kalkanı oluşturur.

Haberin Devamı

Kış çayları dediğimiz ekinezya, adaçayı, ıhlamur, zencefil de bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Hepimize hem sağlıklı hem de çok güzel bir kış olsun...

Diyetisyen Buket YAVUZ