ZAYIFLAMAK İÇİN YAĞI AZALTIN

Zayıflama diyet yaparken yağ azaltılması, hem gereksiz kalori alınmasını önler, hem de kan yağlarının, kolesterol, trigliserit’in düşmesine yardımcı olur.

1 gram yağ = 9 kaloridir. Vücudumuzun yağa da ihtiyacı vardır ama zayıflama diyeti yapıyorsak veya sağlıklı beslenmek istiyorsak, günlük kalori ihtiyacımızın sadece % 20 si yağdan olmalıdır.

Bir günde almamız gereken günlük kalori ihtiyacının, içinde olması gereken % 20 yağı ne şekilde yeriz? Et, süt ve yoğurt grubundan görünmeyen yağlar olarak yeriz. Ayrıca görünen yağ olarak da yemek ve salatalara koyduğumuz sıvı yağlardan yeriz. Yediğiniz her türlü ette, süt ve yoğurtta hayvansal yağ vardır. Yediğiniz bisküvi ve her türlü pastahane ürünü poğaça, kek, börek ve pastalarda da katı margarin vardır. Zayıflama diyeti yapıyorsanız öncelikle yediğiniz her şeyden yağ azaltma yöntemlerini uygulamalısınız.

Haberin Devamı

Yağ Azaltma Yöntemleri :

1- En yağsız eti satın alın. Etin görünen yağlarını ve tavuğun derisini temizleyin.

2-Eti yağsız teflon tavada, yağ koymadan pişirin.

3- Kızartmaları mutfağınızdan kesinlikle kaldırın. Fırında, teflonda, ızgarada, buharda, közleyerek, haşlayarak pişirin.

4-Salatanıza mayonez, ketçap, salata sosları yerine 1 porsiyon salataya;1 tatlı kaşığı zeytin yağ, sirke, limon, nane, ezilmiş sarımsakla hazırlayacağınız karışımları ilave ederek lezzetlendirin.

5- Günlük tükettiğiniz yağı azaltmak için. Her gün tüketmeniz gereken süt ve yoğurdu diyet yani yağsız ve kaymaksız tüketin.

6- Zayıflama diyeti yapıyorsanız, sebze yemeklerini etli veya kıymalı yapıyorsanız artık hiç yağ koymadan pişirin. Yemeğim içinde ki et ve kıymanın yağı yeterlidir.

7- Pilav ve makarna pişirirken, katı yağ kullanmayın. Haşladığınız tavuk suyunun üzerinde toplanan yağları ayırarak atın. Kalan sade tavuk suyuna yağsız pilav ve makarna pişirip naneli yoğurtla lezzetlendirin.

8-Sucuk, sosis, salamın içindeki et oranı sadece %40dır ve gerisi tamamen hayvansal yağdır. Bunları çok seyrek örneğin sadece pazar sabah kahvaltısında tüketin. Sucuk, sosis, salamdan hazırlanan pizzalar ve sandüviçler yerine, peynirli, ton balıklı, tavuklu olanları tercih edin.

Haberin Devamı

9- Zayıflama diyeti yaparken yağ azaltma için, yaptığınız sandüviç ve tostları mayonez, ketçap yerine domates, salatalık, marul, yeşil biber ile lezzetlendirin.

10- Evde yaptığınız kek ve pastaları yağsız kek olarak yapıp, şeker yerine tatlandırıcı koyun, pastalarda yağlı krema ve çikolata sosu yerine, yağsız lıght süt ve tatlandırıcı ile yapacağınız muhallebi ve meyvelerle süsleyin.

11-Börekler çok az sıvı yağla ve genellikle sebzeli, ıspanaklı tercih edin. Kıymalı ve peynirli böreklere de sebze ilave edilerek kalorisi düşürülmelidir.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

Facebook : slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş