Egzersizler Egzersizden sonra kilo almanızın 8 nedeni

Egzersizden sonra kilo almanızın 8 nedeni

23.03.2022 - 13:03 | Son Güncellenme:

Egzersiz yapmak her zaman kilo vermek anlamına gelmez. Bazıları için cesaret kırıcı olsa da, spordan sonra kilo almak tamamen normaldir. Kabızlıktan hormonlara ve antrenmandan sonra yediğiniz yiyeceklere kadar, bu yaygın duruma katkıda bulunabilecek tonlarca faktör var. İşte egzersizden sonra tartıda daha ağır çıkmanızın 8 nedeni! - PEMBENAR ÖZEL

Egzersizden sonra kilo almanızın 8 nedeni

Su tutma

Haberin Devamı

Sisteminizdeki su miktarının kilonuz üzerinde büyük etkisi vardır. Örneğin, birçok insanın kilo kaybı olarak düşündüğü şey aslında sadece ter nedeniyle su kaybıdır. Görünüşe göre su ağırlığı tartıda 4 buçuk kiloya kadar fark yarabilir. İdrar söktürücü diyet çaylarının internette bu kadar moda olmasının nedeni budur. Sisteminizdeki suyu dışarı atarlar ama aslında gerçekten kilo vermenizi sağlayamazlar.

Vücut kütlesinin diğer formları

Vücut kütleniz sadece vücut ağırlığınız değildir. Kemik, yağ, kas, bağ dokusu, hava, idrar, bağırsak gazı, kan, lenf ve beynin eşsiz bir kombinasyonudur. Antrenmandan hemen sonra, tüm bu faktörlerin karmaşık kütlesi değişebilir. Ne kadar su içtiğinize veya antrenmandan sonra kaslarınızın yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.

Haberin Devamı

Kas yağdan daha yoğundur

Genetik nedeniyle, bazılarımız diğerlerinden daha hızlı kas geliştirir. Kaslarımız geliştiğinde tartıdaki sayı da artar. Ancak bu, kilo aldığımızın ve egzersizin bir işe yaramadığının işareti olarak görülmemelidir. Çünkü bu sırada istemediğimiz yağlardan kurtuluyor, vücudumuzun şekle girmesini sağlıyoruz.

Hormonal değişiklikler

Hormonal değişiklikler genellikle su tutulmasına neden olur, bu da geçici kilo alımının önemli bir nedenidir. Menopoz öncesi ve menopoz dönemindeki kadınlar ay boyunca vücut ağırlığı dalgalanmaları yaşayabilir, bu tamamen normaldir. Aynı şey şişkinlik söz konusu olduğunda, adet dönemlerinin öncesinde veya adet döneminde kadınlar için de geçerlidir. Regl döneminde yüksek sodyumlu yiyecekler tüketirseniz, bu da su tutma olasılığını artırır.

Kas hasarı

Antrenmandan sonra kaslarımız iltihaplanır. Bu özellikle ağırlık antrenmanı yapanlar için geçerlidir. Bu kas dokusu hasar gördüğünde, büyümelerini ve güçlenmelerini sağlayan bir onarım süreci başlatır. Bununla birlikte, kas dokusundaki hücrelere verilen bu geçici yapısal hasar, egzersizden sonra kilo alımı olarak görülebilen beyaz kan hücrelerinin birikmesine neden olabilir. Antrenmandan bir veya iki gün sonra ağrınız varsa, bunun göstergesidir.

Haberin Devamı

Takviyeler

Takviyeler veya beslenme de antrenmandan sonra kilo almanın nedeni olabilir. Egzersiz yapmak vücudumuzu glikojenden yoksun bıraktığından, egzersiz yaptıktan sonra genellikle karbonhidrat ağırlıklı besinlerle yenileniriz. Karbonhidratlar iyileşmemize yardımcı olurken, vücudumuz depoladığı sadece bir gram glikojen için üç gram su tutar.

Lifli gıdalar

Diyetiniz lif açısından zengin yiyeceklerle doluysa ve egzersiz yaptıktan sonra sıklıkla bunlarla yakıt ikmali yapıyorsanız tartıda ağır çıkabilirsiniz. Lif, kolonun su tutmasına neden olur. Çözünmeyen lif de dışkı ağırlığını artırabilir. Liften hiçbir şekilde kaçınmamanız gerekirken, dışkınız atılmadan önce kilo artışı olarak ortaya çıkabileceğini bilmekte fayda var.

Artan kas yakıtı

Vücudumuzun yeni kaslara enerji sağlama süreci, su tutma yoluyla da ağırlık ekleyebilir. Kas hücrelerinin glikoza dönüştürdüğü glikojen, enerji kaynağıdır. Düzenli olarak egzersiz yaptığınızda, vücudunuz bu egzersiz seviyesini beslemek için daha fazla glikojen depolamaya başlar. Glikojenin, başlangıçta biraz geçici ağırlık ekleyebilen bu sürecin bir parçası olarak suyla bağlanması gerekir. Kaslar alıştıktan sonra, o kadar fazla glikojene ihtiyaç duymazlar.

Yazarlar