Sağlık El Cerrahisi Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? El Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir?

El Cerrahisi Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? El Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir?

06.03.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Pek çok iş için sıklıkla ellerimizi kullanırız. Bu sebeple ellerimiz en önemli organlarımızdan bir tanesidir. El ile ilgili bir rahatsızlık meydana gelmesi durumunda burada bulunan tüm doku fonksiyonlarına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. El cerrahisi nedir, hangi hastalıklara bakar? El cerrahisi hastalıkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

El Cerrahisi Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar El Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir


El cerrahisi pek çok prosedürü kapsamakta olan geniş bir alan olarak ifade edilebilir. El cerrahisi tedavi kapsamında farklı cerrahiler ile de bu çalışma alanını paylaşmaktadır. Pek duyulan bir terim olmaması sebebi ile de halk tarafından el cerrahisi çok fazla merak edilmektedir.

El Cerrahisi Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

El cerrahisi, el, ön kol, bilek ölümleri ile ilgilenen tıp dalıdır. Daha iyi bir şekilde ifade edecek olursak, bu bölüm omuzdan başlayarak parmak uçlarına kadar olan kısım ile ilgilenen cerrahi bir daldır. Elden omuza kadar olan kısımda yaygın olarak görülen bir takım hastalıklar vardır. Bu hastalıklar;

Haberin Devamı

● Tetik parmak
● Karpal Tünel Sendromu
● Ganglion Kistleri
● DeQuervain Tendiniti
● Artrit
● Stres Yaralanmaları olarak sıralanabilir.

Bu hastalıkların cerrahi müdahale gerektirmeyenleri için çeşitli ilaç tedavileri ile birlikte fizik tedavi uygulaması yapılabilmektedir. Ancak, bazı hastalıkların tedavisinde küçük cerrahi operasyonlar gerekebilmektedir.

Sinirlerde meydana gelen yaralanmalar, bu bölgedeki çeşitli kırık ve çıkık durumları, elde meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar, tendon yaralanmaları, amputasyon işlemleri, karmaşık el yaralanmaları gibi ciddi durumlarda el cerrahisi bölümü devreye girmektedir.

El Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir?

● Yanık sebebi ile meydana gelen ellerdeki deformasyon durumları
● El, kol yaralanmaları
● Parmak ucunda meydana gelen deformasyonlar
● Eldeki damar, tendon ve sinirlerde meydana gelen yaralanmalar
● El ve parmaklardaki enfeksiyonlar
● El ya da parmak kopması
● El tırnaklarında meydana gelen deformasyonlar
● Doğumsal olan el bozuklukları
● Dupuytren Hastalığı
● Parmak yapışıklığı durumu
● Tetik parmak
● Parmak fazlalığı
● Çeşitli tendon sıkışmaları
● Parmak eksikliği
● Brakial Pleksus Cerrahisi
● Yanık sebebi ile meydana gelen bozulmalar
● Sinir sıkışması problemleri
● El ve çevresinde tümör oluşumu
● Vücutta doku kayıplarının meydana gelmesi
● Elde ve parmaklarda kırık oluşumu
El cerrahisi ameliyatları sonrasında kişilerin uzun süre ve düzenli olarak fizik tedavi görmeleri hastalığın hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Fizik tedavi sayesinde el daha hızlı bir şekilde iyileşeceğinden kullanımı da daha çabuk olacaktır.

Cerrahi müdahale sonrası iyileşmenin hızı hastanın yaşına, ameliyatın cinsine, ameliyat bölgesine, fizik tedavi uygulamasına göre değişiklik göstermektedir. Bazı başarılı ameliyatlar sonrasında fizik tedavi uygulansa bile başarılı sonuç alınması mümkün olmayabilmektedir. Burada amacın, hastaya mümkün olan en iyi el fonksiyonu kazandırmak olduğu bilinmelidir.

Yazarlar