Sağlık Eliminasyon Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Eliminasyon Diyeti Tarifi Listesi

Eliminasyon Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Eliminasyon Diyeti Tarifi Listesi

19.03.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Diyet dünyasında birbirinden farklı pek çok diyet türü bulunmaktadır. Bir diyette yağın zararından bahsederken bir diğerinde karbonhidrat ya da meyveyi suçlar. Yeni bir eğilim olan eliminasyon diyetleri, insanlar için her çeşit problem ve durumun çözülmesi için yardım eder. Eliminasyon diyeti tam olarak nedir, nasıl uygulanır ve hangi gıdalar tüketilirken hangi gıdalar yasaktır, eliminasyon diyetinin faydaları ve zararları nedir tüm detaylarıyla derledik.

Eliminasyon Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır Eliminasyon Diyeti Tarifi Listesi

Eliminasyon diyeti; belirli gıdaların kısa bir süreliğine, çoğunlukla üç veya dört hafta olmak üzere tüketilmemesi ve daha sonra belirlenen gıdaların yeniden tüketilmesi sonucunda olası reaksiyonların gözlemlenmesi sürecini içerir. Bu diyet oldukça sınırlayıcıdır ve sağlık riskleri barındırır.

Haberin Devamı

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Kronik inflamatuar hastalıkların tedavisi için etkili bir destek yöntemi olan eliminasyon diyeti, özel bir diyet olarak fonksiyonel tıpta kullanılmaktadır. Her ne kadar adı diyet olarak geçse de temel amacı kilo verdirmek değildir. Temel amacı bağışıklık sistemini düzenlemek amacı ile antijen olarak görülen tüm gıdaların tüketimini kesmektir. Aynı zamanda fazla kiloların kaybı da yan etki olarak görülür.

Eliminasyon diyeti uzun süreli yapılan bir beslenme şekli değildir. Kronik inflamatuar hastaları yalnızca 4-6 hafta kadar uygulamalıdır.

Eliminasyon Diyetinde Yasak Olan Gıdalar

Bütün tatlandırıcı ve şekerler

Gluten içerikli un ve tahıllar

Süt ürünleri

Yumurta

İşlenmiş et çeşitleri

Haberin Devamı

Kabuklu deniz besinleri

Mısır

Sığır eti

Soya içeren gıdalar

Çikolata, kahve ve alkol

Yer fıstığı

Patates, domates, patlıcan ve biber

Eliminasyon Diyetinde Yasak Olmayan Gıdalar

Meyve ve sebzeler

Pirinç

Yer fıstığı ve soya dışındaki bütün bakliyatlar

Kavrulmamış çiğ kuru yemişler

Tohumlar

Kuzu eti

Balık

Kümes hayvanları

Gluten içermeyen tahıl gibi gıdalar

Sadeyağ ve zeytin yağ gibi sağlıklı yağlar

Baharatlar

Yeşil çay

Eliminasyon diyeti çok kısa bir süreliğine inflamatuar ya da otoimmun gibi ciddi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla yapılan özel bir diyettir. Liste de görüldüğü üzere rahatsızlık vermeyen bütün meyveler, sebzeler ve baklagiller tüketilebilir. Çay ve kahve tiryakileri ise az miktarda siyah çay içebilir.

Eliminasyon diyet listesi bazı hastalar için ağır gelebilmektedir. Bu durumlarda hastalara yalnızca tüketilmemesi gereken gıdalar olan süt ürünleri, bütün tatlandırıcı ve şekerler, gluten içerikli un ve tahıllar yasaklanır. Bu gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Eliminasyon diyeti için bir uzmandan yardım alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki immun cevabının ve bağırsak mukozasının düzenlenmesi için en kesin yöntem olan eliminasyon diyetinin doğru düzgün bir şekilde uygulanması gerekir.

Yazarlar