Sağlık En Çok Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir?

En Çok Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir?

16.11.2021 - 00:44 | Son Güncellenme:

Antioksidanlar, vücuttaki hücreleri serbest radikallerden korumaya yardımcı olur. Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi yaşlanma ve farklı kronik hastalıkların da önlenmesine çok yardımcı olur. Tüm bu faydaları nedeni ile antioksidan içeren gıdaları beslenmemize eklememiz çok önemlidir. En çok antioksidan içeren besinler nelerdir detayları ile derledik.

En Çok Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir

Antioksidanlar, bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de beslenmemizde antioksidan içeren besinlere yer açmamız gerekir.

Haberin Devamı

 En Çok Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir?

 Domateslerde likopen ya da havuçda beta-karoten içeren bütün farklı tiplerde antioksidanlar yer alır. Hatta çikolatada bile bir antioksidan vardır. Hücrelerde meydana gelen oksidasyon ise, oksidatif strese; oksidatif stres ise hücre yapılarında çok ciddi kalıcı hasarlara yol açıyor. Hücre hasarlarını onaran ve antioksidan içeren besinler şunlardır;

Böğürtlen: Meyvenin içinde yer alan antosiyanidin ve elastin; vücudu ciddi kanser hücrelerinin oluşumuna karşı korur. Aynı zamanda, mevcut enfeksiyon durumlarında da bağışıklık hücrelerini güçlendirir.

Brokoli: Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanasının da aynı grupta yer aldığı turpgiller; indol ve betakaroten içerir. Bu iki flavonoid, bu sebzeleri özellikle de rahim, akciğer, meme kanseri savaşçısı bir hale getirir. Aynı zamanda da; kalp ve göz sağlığı için de çok faydalıdır.

Haberin Devamı

Domates: Domatesin içeriğinde bulunan likopin; akciğer, prostat, kolon ve göğüs kanserinin tedavisinde de çok etkilidir. Domatesin içeriğinde yer alan bağışıklık sistemini güçlendiren glutatyon da vardır.

Kırmızı Üzüm: Kırmızı üzümün içinde yer alan resveratrol ve quarcetin, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak damarların sertleşmesini ve tıkanmasını önleyen en güçlü antioksidanlardan birisidir.

Yeşil Çay: Tanin flavonoidi, yeşil çaya bağımlılık yapan kekremsi aromasını verir. Aynı zamanda kalp krizi, damar sertliği ve daha pek çok kanser çeşidine karşı insanları korur. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Kırmızı Erik: Kırmızı erik, içinde bulunan serbest radikalleri absorbe edebilme oranı en yüksek besinler arasında yer alır. Bu özellik ise, onu dejeneratif hastalıklar ve kanser gibi çeşitli serbest radikal hasarına bağlı olarak hastalıklarla mücadelede önemli bir rol oynar. Ara öğünlerde ise dört ya da beş adet kuru erik tüketmek gerekir.



Yazarlar