Genel Sağlık Enfeksiyonların en öldürücüsü! Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor

Enfeksiyonların en öldürücüsü! Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor

13.09.2023 - 15:39 | Son Güncellenme:

Halk arasında yaygınlaşan sepsis hastalığı, her yıl 12 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Prof. Dr. İsmail Cinel enfeksiyonun en ağır haline dönüşen sepsis hakkında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.

Enfeksiyonların en öldürücüsü Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor

Toplum arasında adından fazla söz edilmeyen sepsis, enfeksiyonun en ağır evresi olarak tanımlanabilir. Halk arasında 'kan zehirlenmesi' olarak bilinen bu rahatsızlık vücutta virüs veya bakterilerin artmasıyla ortaya çıkıyor. Hayatımızın farklı dönemlerinde birçok enfeksiyon hastalığına maruz kalabiliyoruz. Ancak sepsis, enfeksiyon hastalıklarının daha şiddetli bir versiyonu. Prof. Dr. İsmail Cinel, bireylerin sepsis problemine karşı aktif olarak alabileceği önlemleri anlattı.

Haberin Devamı

Enfeksiyonların en öldürücüsü Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor

Dünyada her 5 kişiden birinin ölümüne neden olan sepsis, hayati risk taşıyan ve önlem alınması gereken bir problem. Prof. Dr. İsmail Cinel, sepsisin gelişim aşaması için şunları söyledi:

"Sepsiste vücut, enfeksiyonlara karşı anormal ve düzensiz yanıt verir. Organların işlevi bozuluyor ve yetersiz kalabilir. Dolayısıyla sepsis, yaşamı tehdit eden klinik bir tablo haline geliyor. Sepsis, ancak yoğun bakım servislerinde tedavi edilecek bir hastalık ve yine yoğun bakımların en ölümcül hastalığı olarak kabul edilir."

Enfeksiyonların en öldürücüsü Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor

'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN'

Sepsis, bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde bireylerin sağlığını tehdit eden bir risk. Prof. Dr. İsmail Cinel, tıp dünyasında sepsis probleminin önüne geçecek tedavi yöntemlerinin araştırıldığını belirtiyor. Kişilerin bireysel olarak önlem alması gerektiğini hatırlatan İsmail Cinel, "Öncelikle kişisel temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Elleri yıkamak çok ama çok önemli. Araştırmalar enfeksiyon etkenlerinin en sık eller yoluyla vücudumuza girdiğini gösteriyor. Elleri yıkamak kadar damlacık yoluyla bulaşın artığı salgın dönemlerinde maske kullanımı da yaşamsal öneme sahip. Onun dışında bağışıklığını güçlü tutacak; sağlıklı beslenme, düzenli uyku, egzersizi hayatının olmazsa olmazları haline getirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sepsis veya halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi, genellikle hastanede yatan hastaların ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Prof. Dr. İsmail Cinel, daha fazla risk taşıyan risk altındaki grupları açıkladı: 

"1 yaş altı bebekler veya 75 yaş üzeri kişiler, kronik hastalar, hamileler, kanser gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalar, organ nakli ameliyatı geçirenler ve uzun süre yoğun bakımda yatan kişiler daha fazla risk altında."

Enfeksiyonların en öldürücüsü Sinsice ilerliyor, tedavi edilmezse kanı zehirliyor


Enfeksiyonun ağırlaşması sonucu gelişen sepsis probleminde risk faktörlerinin her zaman değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan İsmail Cinel, sepsis hastalığının önüne geçmek adına bu değerlendirmelerin oldukça önemli olacağını vurguladı. Dünyada artan yaşlı nüfusun sepsis riskini artırdığını hatırlatan Prof. Dr. İsmail Cinel, yaşlılardaki bağışıklık sisteminin gençlere oranla daha düşük olmasından kaynaklandığını belirterek sepsisin önemli belirtilerini sıraladı:

"Bireylerde titreme, ateş veya vücut ısısında düşüklük, şiddetli halsizlik, kas ağırları, bilinç değişikliği, sersemleme hissi, nefes darlığı, öksürük, kalp çarpıntısı, soğuk cilt, gün boyunca idrar problemi çekme gibi sorunlardan bir kaçının görüldüğü durumlarda bile en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekli" diye konuştu.

'ERKEN TANI HAYAT KURTARIR'

Ciddi tehlikelere yol açan bu problemin diğer hastalıklarda da olduğu gibi erken teşhisi pek çok hayati riskin önüne geçebilecek nitelikte. Sepsis farkındalığının kişiler arasında artması gerektiğini savunan Prof. Dr. İsmail Cinel farkındalığı artırmak için yapılması gerekenleri anlattı:

"Öncelikle kişisel temizlik konusundaki bilinç yükselmeli. Sık sık ellerin yıkanması, yiyecek ve içeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gibi. Enfeksiyonlara karşı aşı olmak da olası hastalık risklerini bertaraf eder. Ayrıca özellikle bağışıklığı düşük kişilerin enfeksiyon belirtilerini ciddiye alması, hastaneye başvurmayı ötelememesi erken tanı olanağını da artırarak, tedavi başarısının yükselmesini sağlar" dedi.

Yazarlar