Sağlık Erken Menopoz Nedir, Neden Olur? Erken Menopoza Girenler Nasıl Hisseder?

Erken Menopoz Nedir, Neden Olur? Erken Menopoza Girenler Nasıl Hisseder?

05.03.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Menopoz kadınlarda görülen bir tür hastalıktır. Kadın hastalığı olarak da bilinmektedir. Normalden daha önce menopoz gelişimi olabilir. Kadınlarda erken menopoz çeşitli sebeplerden ötürü görülebilir. Erken menopoz için kadınların bu konuda bilinçli olması gerekmektedir. Erken menopoz en çok araştırılan hastalıklar arasına girmiştir. Peki erken menopoz nedir? Erken menopoz neden olur? Erken menopoza girenler nasıl hisseder? İşte erken menopoz ile ilgili tüm detaylar.

Erken Menopoz Nedir, Neden Olur Erken Menopoza Girenler Nasıl Hisseder

 Erken menopoza giren kadınlarda bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da erken menopoza bağlı olan vücutta değişiklikler söz konusudur. Erken menopoz ile ilgili detayların bilinmesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 

 Erken Menopoz Nedir?

 

 Menopoz kadınların adetten kesilmesi dönemi olarak bilinmektedir. Erken menopoz ise kadınların normal menopoz süresinden önce adet kesilmesine denilmektedir. Normal bir menopoz yaşının 48 ila 49 yaş aralığı olduğu bilinmektedir. Erken menopozda ise bu durum daha erkendir. Bundan dolayı erken menopoz nedenleri araştırılan bir hastalıktır. Erken menopoz demek 45 yaşından önce yaşanmış olan menopoz dönemi denilmektedir. 

 

 Erken Menopoz Neden Olur?

 

 1) Kemoterapi

 Kemoterapi vücuttaki kanserli hücrelerin yok edilmesini amaçlayan bir kanser tedavisidir. Kemoterapi tedavisi almış kişilerde erken menopoz gelişebilir. Kemoterapi ile vücut bağışıklık sistemi düşer ve vücuttaki tüm hücreler ölmeye başlar. Bununla birlikte kemoterapinin bir yan etkisi olarak erken menopoz gelişebilir.

Haberin Devamı

 

 2) Kürtaj

 Gebelik esnasında kürtaj operasyonu geçirmek ya da düşüş sonucunda kürtaj yapmak da erken menopoz nedenleri arasında yer alır. Erken menopoz yaşayan kadınların geçmişinde kürtaj ya da düşüş yer almaktadır.

 

 3) Aşırı Şişmanlık

 Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre erken menopozun en büyük nedenleri arasında aşırı şişmanlık gelmektedir. Obezite seviyesi ve obezite seviyesine yakın kilo sonucunda aşırı şişmanlık görülmektedir. Aşırı şişmanlıkta da erken menopoz görülmektedir.

 

 Erken Menopoza Girenler Nasıl Hisseder?

 

 Erken menopoza girenlerde sıklıkla sıcak basması yaşanmaktadır. Kış aylarında dahi bu kişilerde terleme görülür. Aynı zamanda erken menopozda kadınlar da adet düzensizlikleri görülmektedir. Erken menopoz için aynı zamanda depresyon durumu da söz konusu olabilir. Bu dönemde yoğun duygu değişiklikleri ve depresyon görülür. 

Yazarlar