Kadın Ertesi Gün Hapını Sonradan Değil Önceden Kullanırsanız Bu Durumu Yaşayabilirsiniz

Ertesi Gün Hapını Sonradan Değil Önceden Kullanırsanız Bu Durumu Yaşayabilirsiniz

21.07.2023 - 13:43 | Son Güncellenme:

Ertesi gün hapı, korunmasız ilişkiye girdikten sonra kullanılan gebelik önleyici bir ilaçtır. İlişkiye girdikten sonra 72 saat içerisinde alınması gerekir. Ertesi gün hapı hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.

Ertesi Gün Hapını Sonradan Değil Önceden Kullanırsanız Bu Durumu Yaşayabilirsiniz

Ertesi gün hapı sıklıkla plansız ilişkilerden sonra tercih edilen bir ilaçtır. Ancak korunma yönteminin işe yaramadığını ya da korunmanın tam sağlanmadığını hissetmeniz halinde de kullanabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı, hormon içerikli bir ilaçtır. İçerisinde yüksek seviyede hormon bulunur. Eğer korunmadan ilişkiye giriliyor ise gebelik istenmeyen durumlarda mutlaka 72 saat içerisinde alınmalıdır. İlaç içerisinde östrojen ve progesteron hormonları bulunur. 

Ertesi Gün Hapının Etkisi

İlişki sonrasında sperm ile yumurtanın birleşmesini engeller ya da yumurta döllenmiş ise rahim içerisinde kalmasını engeller. Ertesi gün hapı ilişki sonrasında alınır, ilişki öncesinde alınması etki göstermez.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılmalı?

Doğum kontrol yönteminin olmaması ya da ilişki sonrasında tereddüte düşülmesi durumunda ertesi gün hapı tercih edilebilir. Ancak çoğunlukla kadınlar bunu düşük hapı sanmaktadır. Ertesi gün hapı düşük yöntemi değildir. Hamileliğin meydana gelmeden önce önlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Korunmasız ilişki ya da ilişki sırasında kondomun yırtılması gibi durumlarda tercih edilebileceği gibi tecavüz, spiralin yeni çıkması ya da doğum kontrol hapının kullanılmaması halinde kullanılabilir. Mutlaka ilişkinin hemen sonrasında ya da 72 saat içerisinde kullanılmalı.

Ertesi Gün Hapını Sonradan Değil Önceden Kullanırsanız Bu Durumu Yaşayabilirsiniz

Peki, Ne Zaman Kullanılırsa Etkili Olur?

İlişkinin hemen sonrasında ne kadar erken kullanılır ise o kadar etkili olur. Zaman geçtikçe, etki şansı doğru orantılı olarak düşer. İlk 24 saat içerisinde gebelik oluşumunu % 98 etkiler. Ancak 24 saatten sonra kullanılması halinde oran % 85’e düşer. 3. gün içerisinde alınması halinde ise oran % 55’e kadar düşer.

Adet döngüsü içerisinde herhangi bir gün içerisinde tercih edilebilir. En sık kullanım şekli ise ilişki sonrasında 12 saat ara ile iki kere kullanımıdır.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri

Bilinen fazla yan etkisi bulunmaz fakat bazen mide bulantısı, baş ağrısı ya da kasık ağrısı gibi yan etkileri gözükebilir. Aşırı hassas bünyelerde ise kusma, baş dönmesi veya yoğun halsizlik yapabilir. İlacın kullanımından sonra ortalama 4 ile 10 gün kirletme şeklinde kanamalar olabilir.

İlişkiden Ne Kadar Süre Sonra Kullanılmalı?

İlişkiden hemen sonra alınmalı. Ne kadar kısa süre içerisinde alınırsa etkisi o kadar büyük olur. İlişki öncesinde alınan doğum kontrol haplarının herhangi bir koruyuculuğu yoktur. Aksine istenmeyen gebeliğe sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk hapı korunmasız yaşanılan cinsel ilişki sonrasında alınmalıdır. Unutmayın ki hapı önceden almak, herhangi bir koruma sağlamaz. Ertesi gün hapı düzenli bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ertesi gün hapı bir gecelik kazalardan sonra tercih edilir. Düzenli kullanması etkisini azaltır hatta yan etkilerini de doğru orantılı bir şekilde çoğaltır.

Ertesi gün hapı cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemiyor bundan dolayı bu hapı hastalıklardan kurtarıcı olarak görmek yerine istenmeyen gebeliği engelleyen bir ilaç olarak görünüz. Düzenli bir cinsel hayatınız var ise standart doğum kontrol yöntemlerini uygulamak sizin için daha doğru bir tercih olacaktır.

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

İlişki sırasında korunma yerine geri çekme yöntemini tercih ediyorsanız ve geri çekilme yönteminden emin değilseniz ertesi gün hapını tercih edebilirsiniz. Yumurtlama döneminde, korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz ya da plansız bir ilişki olduysa ertesi gün hapı kullanılabilir. Cinsel istismar durumlarında istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için ertesi gün hapı tercih edilebilir.

Yazarlar