Editörün Seçtikleri Eve geldim bin tane

Eve geldim bin tane

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eve geldim bin tane

Eve geldim bin tane


       Sonbaharın habercilerinden biri de nar. O büyük kütlenin içindeki yüzlerce taneler, harika renkli çiçekleriyle geliyorlar önce. Bu nedenle süs bitkisi olarak yetiştirildiği de oluyor. Çok eski çağlardan beri üretilen narın meyvesi yendiği gibi suyundan pekmez, şerbet ve likör yapılıyor. Akdeniz havzasından Amerika’dan Japonya’ya kadar her tarafa yayılan bu bitki Fenikeliler ve Mısırlılar tarafından büyülü ve kutsal olarak kabul edilip dini ayinlerde kullanılırmış. Eski Osmanlı kaynaklarından öğrendiğimize göre, nar o dönemlerde endişe ve huzursuzluğa karşı önerilirmiş. Ve yine o dönemlerde ziyafet sofralarının sonunda hazmı kolaylaştırsın diye nar suyu ikram edilirmiş.
       Ülkemizde narın yarısının yetiştiği Akdeniz bölgesinde kabukları patlayan meyvelerden nar ekşisi yapılıyor. Bir dizi zahmetli işlemden geçen narlar, kaynatıldıktan sonra koyu kıvamlı nar ekşisi elde ediliyor. Özellikle bu bölgede birçok yemeğe nar ekşisi de katılıyor doğal olarak. Bir tür konsantre edilmiş sos gibi. Sağlık için bir öneri: Bir çay bardağına konulan iki kaşık nar ekşisi sulandırılarak içildiğinde mide ağrılarına ve bağırsak bozukluklarına iyi geliyor.
       Yine Güney yörelerinde nar ekşisi kekikle tatlandırılmış roka salatasında kullanılıyor. Bazı balık yemeklerinde de limon yerine, nar ekşisi tercih ediliyor. Biliyorsunuz, başta aşure olmak üzere birçok tatlının üzerine serpiştirilen nar, hem görüntü, hem de lezzet açısından iyi duruyor. Nar kabuğu da işe yarıyor. Eskiden beri boyamacılıkta kullanılan nar kabuğu, özellikle pamuk ipliklerinin boyanmasında tercih ediliyor. 100 gramındaki besin değerlerine de kısaca bir bakalım: Yağ ve protein hemen hiç yok gibi. Ama 259 mg potasyum, 4 mg C Vitamini içeriyor.
       Kalori değeri de 63. Bir kilo nara bir şeker, bir su bardağı su ve bir limon ölçeği ile reçel de yapmanız mümkün. Büyük bir olasılıkla bu tarifi denememişsinizdir. Hazır mevsimi gelmişken kahvaltı sofralarınız için farklı bir alternatif olarak öneririz.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Narlı salata, 6 kişilik / Hazırlama süresi: 15’
       Malzemeler: 2 demet maydanoz, 2 domates, 1 fincan ince bulgur, 1 fincan kaynar su, 2 yemek kaşığı nar, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 salatalık, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke, tuz
       Hazırlanışı:
       Bulguru kaynamış su ile ıslatın. Maydanozları ince ince kıyın. Servis tabağına aldığınız maydanozu bulgurla karıştırın. Domates ve salatalığı küp şeklinde doğrayın. Bunları ve narı maydanozlu karışıma ilave edin. Sirke, zeytinyağı, tuz ile sos hazırlayıp üzerine gezdirin. Son olarak nar ekşisini ekleyin.
       Not: Lezzet dergisi arşivindendir...

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinyağlı dolma
  • Fırında patates köfte
  • Pilav
  • Narlı salata


  • Yazarlar