Sağlık Favizm Nedir, Neden Olur? Favizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Favizm Nedir, Neden Olur? Favizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

18.07.2022 - 15:26 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda görülebilen birbirinden farklı pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Favizm olmaktadır. Favizm ismi çok duyulmasa da insanlar arasında sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, Favizm nedir, neden olur? Favizm tedavisi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

Favizm Nedir, Neden Olur Favizm Tedavisi Nasıl Yapılır

Favizm, halk arasında bakla zehirlenmesi olarak bilinmektedir. Günümüzde pek çok kişide görülebilen Favizm hastalığının belirtilerinin neler olduğunu öğrenmek ve tedavisini sağlamak sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Favizm Nedir?

Vücuttaki tüm hücrelerde yer alan ve asıl görevi alyuvarları korumak olan glizkoz - 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği sonucunda görülen hastalığa Favizm adı verilmektedir. Favizm hastalığında hastaların kırmızı kan hücrelerinde bulunan glikoz - 6 dehidrogenaz enzimi eksik olmakta veya hiç bulunmamaktadır. Bu durum en sık görülen eritrosit enzim defekti olması ile birlikte genetik bir bozukluk olabilmektedir. Erkeklerde bu hastalık daha fazla görülmektedir.

Favizm Neden Olur?

Favizm hastalığının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu hastalığın nedenleri şunlar olabilmektedir:

- Lima fasulyesi veya fava fasulyesi gibi bazı gıdalar,

 - Bu bitkilerin polenini solumak,

 - Bazı uyuşturucular,

Haberin Devamı

 - Hepatit ve zatürre gibi enfeksiyonlar, 

 - Aşırı fiziksel hareketlilik,

 - Dekompanse diyabet bu hastalığın belli başlı nedenlerindendir.

 Favizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Favizm hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Şiddetli anemi vakalarında ise genellikle çocuklar stabil olması açısından hastaneye yatırılır ve kan nakli yapılır. Bazı durumlarda ise ilaç belirtileri azaltabilmektedir. 

 

Yazarlar