Sağlık Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır?

Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır?

15.03.2021 - 17:23 | Son Güncellenme:

Proteinlerin temel yapıtaşlarına aminoasit denmektedir. Aminoasitlerin su kaybetmesi sonucunda daha karmaşık yapılar olan proteinler oluşmaktadır. Aminoasitler tüm vücut olaylarında kullanılabilmektedir. Fenilalanin ise esansiyel aminoasitler arasında yer almaktadır. Fenilalanin nedir, hangi besinlerde bulunur? Fenilalanin diyeti nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar. 

Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır

Fenilalanin aminoasit 3 farklı çeşitte bulunmaktadır. Bunlar -L fenilalanin, -D fenilalanin ve -DL fenilalanindir. En çok bulunan çeşidi ise -L fenilalanin oluşturmaktadır. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar içerisinde yüksek miktarda fenilalanin maddesi vardır. Bunun yanında baharatlar içerisinde bulunduğu da saptanmıştır.

Haberin Devamı

Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde ulunur?

Fenilalanin isimli aminoasit protein ve çeşitli moleküllerin üretiminde görev alır. Bunun yanında vücutta bulunan önemli moleküllerin yapımına da katılmaktadır. Bu madde cilt rahatsızlıkları ve depresyon gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. 

  • Vücutta tüm süreçlerde aminoasit kullanımı olmaktadır. Vücudumuzda yaklaşık 20 farklı çeşit aminoasit vardır. Bu aminoasitler iki çeşittir. Esansiyel olanlar ve esansiyel olmayanlar
  • Esansiyel olan aminoasitlerin vücut tarafından üretilmesi imkansızdır. Yediğimiz gıdalar ile birlikte bu aminoasitleri de vücudumuza alırız. Bu tarz aminoasitlere fenilalanin, metiyonin, valin, lösin, lisin, izolösin, treonin, triptofan örnek verilebilir.
  • Fenilalanin aminoasidi 3 farklı çeşittedir. Bunlar; -L fenilalanin, -D fenilalanin ve -DL fenilalanindir. 
  • Fenilalanin aminoasidi aslında pek çok aminoaside metabolik öncülük yapar. 
  • İnsan vücudunda az olsa da bazen fenilalanin eksikliği durumları meydana gelebilmektedir. Çünkü bu aminoasit vücuda aldığımız proteinlerin yaklaşık sadece %4 ile %5 oranında yer almaktadır.
  • Fenilalanin vücutta eksik olması durumunda iştah azalması, anoreksiya, amino asidüri, ödem, karaciğerde hasar, yeme bozukluğu, depresyon, göz de kanlanma oluşumu gibi belirtiler görülebilmektedir.

Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır?

  • Bu diyet, fenilketonüri ile PKU hastalarında tercih edilen bir beslenme şeklidir. Fenilketonüri hastalığı kalıtsal olması sebebi ile doğuştan gelmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişilerin vücutları protein bakımından zengin olan yiyecekler içindeki fenilalanin isimli aminoasidi sindirememektedir.
  • Bunun yanında özellikle gelişme çağında olan çocuk grubunda çeşitli beyinde problemlere sebep olabilmektedir.
  • Bu sebeple bu tarz bir hastalığı olan bireylerin proteini az tüketmesi gerekir. Bu diyet şekli uzman diyetisyenlerin hazırlamış olduğu diyet listeleri üzerinden takip edilmelidir.
Yazarlar