Sağlık Fetal Distres Nedir, Neden Olur? Fetal Distres Belirtileri Nelerdir?

Fetal Distres Nedir, Neden Olur? Fetal Distres Belirtileri Nelerdir?

06.07.2022 - 13:13 | Son Güncellenme:

Asidoz belirtileri, oksijen yeterliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda da içindeki fetusun gösterdiği tepkilerin tamamıdır. Asfiksi; solunumun durması sonucunda ortaya çıkan oksijen yokluğudur. Hipoksi; oksijen yetersizliği anlamına gelir. Annedeki tampon maddeler ise, plasentayı kolay kolay geçemez. Bunun sonucunda ise, metabolik asidoz gelişir. Fetal distres nedir, neden olur sizler için derledik.

Fetal Distres Nedir, Neden Olur Fetal Distres Belirtileri Nelerdir

Fetus kemoreseptör ve baroreseptörleri PC02, pH, P02 ye duyarlıdır.

Haberin Devamı

Fetal Distres Nedir?

Fetal distres, oksijen yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan asidoz belirtileri içindeki fetusun verdiği tepkilerin tamamıdır. Asfiksi; solunumun durması sonucu NFS meydana gelen oksijen yokluğudur. Hipoksi; oksijen yetersizliği anlamına gelir. Annedeki tampon maddeler plasentayı kolay kolay geçemez. Bunun sonucunda ise metabolik asidoz gelişir.

Fetus baroreseptörleri ve kemoreseptörleri PC02, pH, P02 ye duyarlıdır. Preeklampsi 34. haftada, DM ise 36. haftada gelişebilir. Bu eylemin 1. döneminde kalp seslerinde, 3 dakika üzerinde 100 ve altında seyreden kalp sesleri görülür.

 Fetal Distres Neden Olur?

Anne adayında sistemik hastalıklar solunum yolu, kalp ve bağ dokusu hastalıkları, kronik ya da gebelikte gelişen hipertansiyon, diyabet, preeklempsi varlığı gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebek için fetal distres riski oluşturur. Aynı zamanda fetusta kansızlık, çoğul gebelikler, gün geçmesi miad geçmesi, intra uterin gelişme geriliği, oligohidramnios, suların erken gelmesi polihidramnios benzeri durumlar bebeğin sıkıntıya düşmesine, yani fetal distrese yol açabilir. Aynı zamanda kordonun sıkışması ve 2-3 kez boyna kordon dolanması da en sık rastlanan fetal distress nedenleridir.

Haberin Devamı

 Fetal Distres Belirtileri Nelerdir?

-Fetusta çok ender görülen anemi (kansızlık)

-Gelişme geriliği

-Hipoksi uzun süre devam ettiği zaman bebekte oksijensiz metabolizma başlar. Anaerob metabolizma sürdükçe dokularda pH zamanla düşer ve bunun sonucunda asidoz gelişir

-Bebeğin vücudu daha gevşek bir hale gelir

-Bebek solunum hareketlerini zamanla yapmaz hale gelir. Bebeğin hareketleri azalır ve bu durum da anne adayı tarafından hissedilir.

Yazarlar