Sağlık Fibromiyalji Noktaları Nelerdir? Fibromiyaljide Tatik Ve Hassas Noktalar Nedir?

Fibromiyalji Noktaları Nelerdir? Fibromiyaljide Tatik Ve Hassas Noktalar Nedir?

30.03.2021 - 17:51 | Son Güncellenme:

Daha önce “Fibromiyalji” ve “Hassas Noktalar” ifadelerini duymuşsunuzdur. Peki bu hassas noktalar nedir, Fibromiyalji nedir ya da doktorlar Fibromiyalji tanısını hangi belirtilere dayanarak koyar, gibi soruların cevaplarını biliyor musunuz? Fibromiyalji ve teşhisi hakkında tüm detayları derledik.

Fibromiyalji Noktaları Nelerdir Fibromiyaljide Tatik Ve Hassas Noktalar Nedir

Kronik bir ağrı bozukluğu olan Fibromiyalji, genellikle birden fazla hassas noktadaki ağrı ile karakterize edilir.

Fibromiyalji Nedir? Noktaları Nelerdir?

Fibromiyalji, vücutta yaygın ağrıya sebebiyet veren uzun süreli bir durumdur. Doktorlar teşhis koymak için "hassas noktaları" kullanırlar. Bunlar, vücutta baskıdan sonra acı ve hassasiyet hisseden bölgelerdir. Özellikle kronik ağrı, hafif veya şiddetli olabilir, aşırı yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Depresyon ya da anksiyete Fibromiyaljinin günlük yaşam üzerindeki devam eden etkisinden de kaynaklanabilir.

Doktorların Fibromiyaljiyi, sadece ağrı belirtilerinden teşhis koyması zordur. Tanı konulurken diğer pek çok faktör de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden doktorlar, teşhis etmek için belirli noktaları baz almaktadır. Doktor, hassas bölgeye belirli bir basınç uygular. Böylece vücutta ağrılı hale gelen bu bölgeleri tanımlamak için “hassas noktalar” ifadesini kullanmaktadır. Eskiden, vücuttaki bazı hassas noktaları belirleyen kriterlere göre durum teşhis edilmekteydi. Bunlar;

Haberin Devamı

Üst göğüs

Başın arkası

Dış dirsekler

Dizler

Kalçalar

Omuzların üstleri olmak üzere altı noktadır.

Fakat bu kriterlerle ilgili birçok sorun ortaya çıktı. Doktorlar artık teşhis etmek için hassas noktaları kullanmıyor. Tıp topluluğunun Fibromiyaljiye bakışı geliştikçe, teşhise yardımcı olmak için yeni kriterler geliştirdi. Bunlar;

Kalça,

Üst ve alt sırt,

Omuz kuşağı,

Üst ve alt kol,

Üst ve alt bacak,

Göğüs,

Boyun,

Karın,

Çene olmak üzere gruplara ayrıldı.

Fibromiyaljide Tatik ve Hassas Noktalar Nedir?

Doktor, yorgunluk ve depresyon gibi diğer Fibromiyalji semptomlarını dikkate alan bir semptom şiddeti ölçeği kullanmaktadır. Her bir belirtinin ciddiyetini 0 ve 3 arasında bir ölçekte hesaplayacaktır. Buna göre 0 hiçbir semptom olmadığını gösterirken, 3 bu semptomun ciddi bir sorun olduğunu belirtir. Aynı ölçeği kullanarak, belirtileri de hesap edecektir. Bu bağlamda 0 puanı başka bir semptom olmadığını gösterirken, 3 ise çok sayıda belirtinin olduğunu ifade etmektedir.

 

Yazarlar