Genel Sağlık Fibromiyalji yatak odalarını vuruyor

Fibromiyalji yatak odalarını vuruyor

31.05.2022 - 09:57 | Son Güncellenme:

Ağrı ve sızılarla boğuşan, uykusunu alamayan, en ufak bir dokunmada ağrı hisseden, sürekli yorgun ve depresif fibromiyaljili kadın hastaların kocaları da mutsuz.

Fibromiyalji yatak odalarını vuruyor

Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Mehmet Portakal, "Bu tip hastalar, eşleriyle geldiklerinde eşlerinden en çok duyduğumuz şikayetler, 'Hocam bir insanın her gün mü başı ağrır? Hep mi yorgun hisseder? Karım beni uzun zamandır yanına yaklaştırmıyor. Cinsel hayatımız sona erdi.' oluyor." diyor. Eşlerindeki bu isteksizliği yanlış yorumlayıp sevilmediklerini veya arzulanmadıklarını düşünenler evliliklerini bitirme noktasına dahi gelebiliyorlar.

Haberin Devamı

Doktor Portakal, “Bu durumda biz eşlere sabırlı olmalarını telkin ediyoruz. Zira fibromiyalji nedeniyle hastanın bir çok şikayetinin yanı sıra cildi de çok hassas olabiliyor. Bırakın birinin dokunmasını bazen giysisinin kumaşı hatta güneşin cildine teması bile canını çok fazla yakabilir.” diyor. Fibromiyaljide tedavi ilerledikçe ve dokulardaki oksijenlenme arttıkça bu şikayetlerin de azalacağını belirten Doktor Mehmet Portakal, “Eşler bu zor hastalığın alevli dönemlerinde daha anlayışlı olmalıdır. Karşısındakini zorlamak yerine tedavisine destek olmalı ve evliliklerindeki bu durumun geçici olduğunu bilerek endişeli olmak yerine işbirliği içinde olmalıdırlar” diye ekliyor.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılıyor?

Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Mehmet Portakal, tedavi yöntemlerini de şu şekilde açıklıyor; "Fiziksel, zihinsel ve ruhsal iyilik hali için fibromiyalji tedavisinde kökten ve kalıcı sağlık için ilk yapılması gereken hücrelerin oksijenlenmesini artırmaktır. Bununla ilgili hem fizik tedavi yöntemleri var hem de geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları var. Örnek olarak osteopati lazer, tms, biorezonans gibi modern fizik tedavi yöntemlerinin yanında bölgesel ozon oksijen tedavisi PRP, hacamat, sülük tedavileri, bilimin ışığında etkileri kanıtlanan bitkilerle tedaviler, egzersizler, damardan yapılan romatizma kokteylleri, vitamin-mineral-element destekleri ve beslenme programının düzenlenmesi çok önemlidir. Fibromiyaljide gluten, lektin, laktoz intoleransı gibi durumları sık yaşadığımız için belli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu saydıklarımızla birlikte sizin günlük yaşamınıza uygun bir yaşam tarzı planlamak ilk yapılması gerekenlerdir."

Yazarlar