Fit ramazan rehberi

Ramazana sayılı günler kala sıcacık pideler, kalabalık sofralar, çeşit

çeşit iftariyelikler burnumuzda tütmeye başladı. Hem sağlığınızı
tehlikeye atmamak hem de fit bir ramazan geçirmek adına bazı küçük
ipuçlarını unutmamanızda fayda var.
Porsiyonlarınızı küçültün
Oruca sayılı günler kala özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları
küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri
azaltın. Böylece uzun süren açlığa vücudunuzun daha kolay adapte
olmasını sağlayacaksınız.
Aynı besin gruplarını birarada kullanmayın
Pilav, makarna, pide, çorba, börek, tatlı gibi karbonhidrattan zengin
gıdaların birarada tüketilmesi kısa sürede tekrar acıkmanıza yol açar.
İftar ya da sahur öğününüzde 1 kase çorba ve 1 avuç büyüklüğünde pide
ölçüsünü geçmemeye çalışın. Çorba yerine bulgur veya kinoa da tercih
edebilirsiniz.
Kefiri sofranızdan eksik etmeyin
Aroması nedeniyle tüketimi en çok reddedilen içeceklerden biri olan
kefir, yüksek protein kalitesi ve bağırsak sağlığına olan katkısı
nedeniyle ramazan sofralarından eksik edilmemesi gerekenler arasında
yer alıyor. İçeriğinde bulunan sağlıklı bakterilerle iştah yönetiminde
kolaylık sağlarken, kan şekerinin doğru ayarlanması, sıvı ihtiyacının
karşılanması, sindirimin rahatlatılması açısından sahur ve iftar
sofralarında birer bardak tüketilmeli.
Zencefil çayı içmeyi ihmal etmeyin
Sahur ve iiftar öğünü arasındaki uzun saatler ve iştahı kontrol
etmekte yaşanan güçlükler dolayısıyla ramazan boyunca gaz, şişkinlik,
hazımsızlık gibi problemler sık sık kapınızı çalabilir. Bu durumun ilk
çözümü çok soğuk ya da sıcak gıdalardan uzak olsa da öğünlerden sonra
içeceğiniz 1 fincan zencefil çayı sindirim sisteminizin rahatlamasına
yardımcı olacaktır.
Ağrı kesici ilaçları sık kullanmayın
Ağrı kesici ilaçların kullanımı midede tahriş ya da ülser oluşumunu
kolaylaştırıyor. Bu nedenle bilinçsiz ağrı kesici kullanmamak, ağrının
nedenini ortaya çıkarmak için doktora gitmek gerekiyor. Oruç tutacak
kişilerin de şimdiden bilinçsiz ilaç kullanımına son vermesi şart.
Kimyonu sofralarınızdan eksik etmeyin
Kimyon, sindirimi kolaylaştırıcı etkiye sahipken, gaz söktürücü ve
sinirleri yatıştırıcı etkisi de vardır. Özellikle helikobakter pylori
gelişimini engelleyerek mide tümörlerini engellediğine işaret eden
çalışmalar mevcuttur. Ramazan boyunca baklagil ve sebzelerle birlikte
pişirilmesi sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır.
Suyu yemek sonrası tüketin
İftar veya sahur öğünüyle birlikte tükettiğiniz fazlaca su hem
aldığınız öğünün kalitesini düşürecek hem erken doygunluk sağlayacak
hem de sindirim güçlüklerine sebep olacaktır. Bu nedenle orucunuzu 1
bardak suyla açtıktan sonra geri kalan kısmını iftardan sonra
tüketmeye çalışın. Uyuyana kadar her yarım saatte 1 bardak su
tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı