Sağlık Fodmap Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Fodmap Diyeti Tarifi Listesi

Fodmap Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Fodmap Diyeti Tarifi Listesi

19.03.2021 - 15:34 | Son Güncellenme:

Fodmap diyeti, özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin son derece yararlı bir diyet türüdür. Son dönemlerde oldukça popüler olan bu diyet özellikle bağırsak sorunu olan, ülseratif kolit veya crohn gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Sizler için fodmap diyeti nedir, nasıl yapılır hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Fodmap Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır Fodmap Diyeti Tarifi Listesi

Fodmap diyeti karın ağrısı, sancı ve şişkinlik gibi sıkıntılardan kişileri kurtarmaktadır.

Haberin Devamı

 Fodmap Diyeti Nedir?

 Fodmap diyeti son dönemlerde en popüler olan diyetlerden biridir. Bu diyet türü özellikle sık sık karın ağrısı, şişkinlik veya gaz problemi yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sindirim dostu olarak bilinen bu diyet aynı zamanda da kronik bağırsak problemleri olan kişiler içinde son derece faydalıdır. Bu hastalıkların etkilerini büyük bir oranda azaltmaktadır. Fodmap diyeti içerisinde sindirime destek verici karbonhidrat ürünleri tüketilir. Bu durum kan tarafından daha hızlı emilir. Fodmap diyeti içerisinde fruktoz, laktoz, fruktoz ve galaktan gibi besinler aşırı bir şekilde az verilir.

 Fodmap Diyeti Nasıl Yapılır?

 Fodmap diyeti tedavi amaçla da uygulanabilir. Kişiler kendi başlarına bu diyeti yapmadan önce uzman bir hekim tarafından görüş alabilir. Genel olarak bunu diyetisyen ile beraber uygulamak daha çok tavsiye edilir. Diyet içerisinde kişilerin en az ilk hafta boyunca fodmap içeren besinleri yemesi gerekmektedir. Fodmap diyeti şu şekilde yapılmaktadır;

Haberin Devamı
  • Sindirim problemi olan kişilerin fodmap diyeti sırasında birebir kısıtlamalara uyması gerekmektedir.
  • Kişiler altı haftanın sonunda belirlenen besinlere yavaş bir şekilde geri dönüş yapabilirler.
  • Ayrıca kişiler bu diyet sayesinde hangi besinlere karşı hassasiyeti olduğunu da öğrenebilir.
  • Kişiler belirli besinlerin onlara zararlı geldiğine karar verirse, mutlaka o yiyecekleri hayatından çıkarması gerekmektedir.

Fodmap Diyeti Tarifi Listesi

 Fodmap diyeti, kilo vermek için değil genel olarak sindirim problemlerini düzenlemek için tercih edilmektedir. Ancak kişiler, bu diyet sırasında belirli bir kilo verebilirler. Sindirim problemleri genel olarak kilo yapmaktadır. Bu diyet kalıcı bir diyet türü değildir, bundan dolayı kişilerin bu diyeti yapmadan önce mutlaka bir hekim tarafından destek alması gerekmektedir. Fodmap diyeti tarifi listesi ise şu şekildedir:

  • Kahvaltıda kişiler iki dilim glutensiz ekmek, en fazla beş adet zeytin, bir adet haşlanmış yumurta, laktozsuz süt, marul ve nane tüketmeleri gerekmektedir.
  • Ara öğünde ise kişilerin yasaklı olmayan meyveleri tüketmeleri gerekmektedir.
  • Öğle yemeğinde kişilerin yasaklı olmayan sebze grubundan bir sebze çorbası yapması gerekmektedir, balık, hindi veya tavuk eti tüketilebilir, kişilerin yağsız pirinç pilavı yemesi gerekmektedir, yoğurt ve içerisinde laktoz olmayan ayran içebilirler.
  • İkinci ara öğünde ise kişiler bir porsiyon meyve tüketebilirler.
  • Akşam yemeğinde ise sebze yemeği, iki dilim glutensiz ekmek, laktozsuz yoğurt ve salata yiyebilirler.
Yazarlar