Sağlık Gastrointestinal Sistem Nedir? Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Nelerdir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gastrointestinal Sistem Nedir? Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Nelerdir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

14.04.2021 - 10:14 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda farklı görevlere sahip birçok sistem bulunmaktadır. Bu sistemlerden birisi de gastrtointestinal sistemdir. Gastrointestinal sistemin vücutta bazı görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerin yerine getirilememesi durumunda bazı hastalıklar meydana gelebilir. Peki Gastrointestinal sistem nedir? Gastrointestinal sistem hastalıkları nelerdir, tedavi yöntemleri nelerdir? Sizlere gastrtointestinal sistem hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Gastrointestinal Sistem Nedir Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Nelerdir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir

 Günümüzde gastrtointestinal sistem ve hastalıkları hakkında tanı ve tedavilerde pek çok güncellemeler olmuştur. Sindirim sistemi olarak da bilinen gastrtointestinal sistemi hastalıkları günümüzde pek çok kişide görülen ve tedavisi araştırılan konulardan birisi olmaktadır.

Haberin Devamı

 Gastrtointestinal Sistem Nedir?

 Ağız ile anüs arasında uzun tubüler yapı ve bu yapılar ile ilişkili pek çok organ içinde bulunduran ve göre sindirim olan sisteme gastrtointestinal sistem adı verilmektedir. Bu sistemin görevi sindirimin gerçekleştirilmesi ve organlar birbiri ile ilişkili çok sayıda görevleri karmaşık bir yapıda yerine getirmektir. Gastrtointestinal sistem tarafından yürütülen fonksiyonlar ise şunlardır:

 - Gıdaların küçük parçalara ayrılması ve yemek borusuna ulaştırılması,

 - Vücuda alınan gıdaların enzimler aracılığı ile emilebilir parçalara ayrılması ve parçalanması,

 - Emilir hale gelmiş protein, yağ veya karbonhidrat gibi mineral ve vitaminlerin kan ve lenf sıvısına geçmesi,

 - Emilmeyen gıdaların depolanması ve anal yol ile boşaltılması gastrtointestinal sistemin fonksiyonları arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Gastrtointestinal Hastalıklar Nelerdir?

 Günümüze karşılaştığımız pek çok hastalığın ana merkezi gastrtointestinal sistem olmaktadır. Bu hastalıkların bazıları kendiliğinden ortadan kalkabildiği gibi ilaç tedavileri ile de çözümlenebilmektedir. Gastrtointestinal sistem hastalıklarından bazıları şunlardır:

 - Hazımsızlık

 - Reflü

 - Kolitler

 - Makat çatlağı

 - Pankreas iltihabı

 - Kanserler

 - Gastrit sorunları

 - Safra kesesi taşı ve iltihapları

 - Kabız ve basur

 Gastrtointestinal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Gastrtointestinal sistem hastalıklarında hastalığın çeşidine ve hastanın durumuna göre tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bazı hastalıklarda ilaç ile tedavi edilirken bazı hastalıklarda cerrahi işlemler de gerekebilir.

 Gastrtointestinal cerrahisi biriminde yemek borusu hastalıkları, mide ve duodenum hastalıkları, ince bağırsak ve kalın bağırsak hastalıkları, anüs ve anal kanal hastalıklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi veya safra kesesi kanseri hastalıklarında tedaviler gerçekleşmektedir.

Yazarlar