Genel Sağlık Gece kuşlarının uyku sistemi uykusuzluğa yardımcı oluyor

Gece kuşlarının uyku sistemi uykusuzluğa yardımcı oluyor

12.06.2019 - 12:17 | Son Güncellenme:

Zihinsel ve fiziksel yenilenme için uyku son derece önemli bir faktördür. Uyku ihtiyacı karşılanamadığında birçok problemle karşılaşılabilir. Bu bakımdan uzmanlar gece kuşlarının uyku sisteminden yola çıkarak, uyku problemi yaşayan kişiler için 11 etkili öneri sundu.

Gece kuşlarının uyku sistemi uykusuzluğa yardımcı oluyor

Sağlıklı bir yaşam kalitesi için uyku son derecede önemli bir faktördür. Zihinsel ve fiziksel olarak bizi etkileyen uyku yeterince karşılanmadığında ortaya kötü sonuçlar çıkabilir.

Haberin Devamı

Araştırmalar sonucu uzmanlar uyku problemi yaşayan kişiler için 11 etkili öneri paylaştı. Bu önerileri “11 yaşam tarzı kuralı” olarak tanımlayan uzmanlar, yol gösterici olarak gece kuşlarının uyku sistemini ele aldı.

Gece kuşlarının kolayca uykuya dalmalarına ve normalden çok uyumalarına neden olan bir uyku sistemine sahip oldukları düşünülmektedir. Uzmanlar, her gün aynı saatte uyumanın olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulayarak gece kuşlarının vücutlarını belirli saatler arasında dinlendirdiğini keşfetti.Gece kuşlarını örnek alarak yapılan çalışma da, genellikle saat 14.30’da uyuyan insanların, 19.00’dan sonra hiçbir şey tüketmemek kaydıyla uyku saatlerini iki saat arttırabilecekleri görüldü.

Haberin Devamı

Gece kuşlarının uyku sistemi stres ve depresyon duygularını olumlu yönde etkileyebiliyor. Bu sisteme göre uzmanlar uyku problemlerine karşı yapılan 11 öneriye uyulursa, üç hafta kadar bir sürede uyku düzeninin sağlanabileceğini söylüyor. İşte uyku problemlerine karşı 11 etkili öneri...

11 yaşam tarzı kuralı nedir?

-Normalden iki-üç saat önce uyanın.

-Sabahları güneş ışığından mutlaka faydalanın.

-Normalden iki-üç saat önce yatmaya gidin.

-Her gün uyku / uyanıklık zamanını koruyun.

-16: 00'dan sonra uyumamaya özen gösterin.

-Uyanır uyanmaz kahvaltınızı yapın.

-Her gün aynı saatte öğle yemeği yiyin.

-Akşam 7'den sonra akşam yemeği yemekten kaçının.

-Saat 3'den sonra kafein tüketmeyin.

-Sadece sabahları egzersiz yapın.

Uyku problemleri ile nasıl başa çıkılır?

Uyku problemleri, günlük yaşamı etkilediği zaman bir sorun olarak kabul edilir. Yetersiz uyku, akıl sağlığını olumsuz etkileyerek endişe ortamı yaratır. Uykusuzluk ayrıca depresyon ve çeşitli hastalıkları da beraberinde getirebilir. Peki, uyku sorunu ile nasıl başa çıkabiliriz?

-Sakinleştirici müzik, nefes egzersizleri ve meditasyon da uykuya dalmayı kolaylaştırır.

-Yatmadan bir saat kadar önce hiçbir şey yapmamaya özen gösterin. Böylece uykuya dalmanız daha kolay olacaktır.

-Uyku günlüğünü tutmaya ne dersiniz? Böylelikle defterinize düzenli olarak yazdığınız uyku saatlerini, kolayca doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

-Uyku problemlerinin altında, fiziksel ağrılarda yatabilir.

-Konuşma terapileri, uykunuzu etkileyebilecek olan olumsuz düşünceleri kendinizden uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Yazarlar