Genel Sağlık Gençlere özel baskı

Gençlere özel baskı

28.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gençlere özel baskı

Gençlere özel baskı


Doktorlar, sigaranın zararları konusunda en sık sorulan sorular ve cevapları bir broşürde topladı


       ABD’de sigara üreticileri ağır tazminat ödemeye mahkum olurken, dünyanın pekçok bölgesinde özellikle gençlerin sigaranın zararları konusunda fazla bilgiye sahip olmadıkları ortaya çıktı. Avustralyalı araştırmacı Robyn Richmond, 42 ülkede eğitim veren 51 tıp fakültesinde, 9 bin öğrenciyi kapsayan bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, tıp öğrencisi gençler sigaranın kanser dışındaki zararlarından habersiz. Öğrencilerin sorulara verdikleri yanıtlarda, sigaranın kanser dışındaki zararları konusunda ciddi bir eğitime tâbi tutulmadıkları da belirlendi. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun sigaraya tıp fakültesinde okurken alıştığının ortaya çıkması, araştırmanın bir başka çarpıcı yanını oluşturdu.
       Toplumumuzdaki sigara konusundaki bilgisizliğin çok yaygın olduğunu dikkate alan Amerikan Hastanesi doktorları, bir broşür hazırladı. Broşürde, dünyada bir milyar insanın kullandığı sigaranın zararları vurgulanırken, ani erken ölüm, sakatlık ve gereksiz sağlık harcamaları gibi somut sonuçlara da dikkat çekiliyor. Sigara konusunda hastaların en sık sorduğu sorular ve yanıtlar şöyle sıralanıyor:

       Yaşamı kısaltır
       Sigara sağlığa zararlıdır deniyor. Oysa benim 80 yaşındaki komşum, günde üç paket sigara içmesine rağmen demir gibi. Babam ise sigara kullanmamasına rağmen 50 yaşında kalp krizi geçirdi. Bu nasıl olur?
       Sigara kalp hastalığı olasılığını arttıran çok önemli bir faktör. Fakat her sigara içen kalp hastası olacak diye bir kural yok. İnsan sigara içmekle ömründen seneler çalar. Komşunuz 90 yaşında ölecek iken sigara yüzünden 85 yaşında ölebilir. Kalp rahatsızlığı geçirme sebeplerinin en önemli nedenlerinden biri ailede kalp rahatsızlığı olan birinin olmasıdır. Yani kalıtsal faktörlerden kaynaklanır. Bu nedenle önemli olan sizin kesinlikle sigara içmemeniz ve bu sayede zaten yüksek olan 45 - 50 yaşında kalp hastası olma riskinizi düşürmektir.
       By - Pass ameliyatı sonrası sigara içilebilir mi?
       Kesinlikle hayır. By - Pass ameliyatı olmakla insan yepyeni damarlar kazanmıyor. Bu ameliyatın kazandırdığı şey, kalp sorunu yaşamadan geçecek önemli bir süredir. Bu süreyi kısaltmak veya uzatmak çoğuzaman hastanın elindedir. Sigara By - Pass damarlarını erkenden tıkayan önemli bir nedendir.
       Günde 3 - 4 sigara içsem sorun olur mu?
       Sigaranın zararı oranına bağlı olarak artar. Fakat az da olsa sigara içmek ileride daha çok içmeyi getirebileceği için kesinlikle doğru değildir.
       Puro içmek daha mı zararsızdır?
       Hayır. Puro da sigara kadar zararlıdır.

       Profesyonel destek
       Sigarayı nasıl bırakabilirim?
       Bırakmayı istemek şarttır. Kendiniz başaramıyorsanız, profesyonel destek gerektirir.
       Sigaranın kalp, damar hastalıklarına katkısı nasıl olur?
       Sigara, damar sertliğini kolaylaştırır, kalp damarı olan koroner damarlarda pıhtılaşmaya, spazma neden olur ve kalp ritm bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olur.

Yazarlar