Sağlık Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

03.12.2021 - 15:48 | Son Güncellenme:

Üst solunum yolu hastalığı olan geniz akıntısı boğazın arkasında hissedilen ekstra mukustur. Gerekenden fazla mukus üretilmesi sonucu boğazda hissedilir. Hayati bir durum olmasa da insanın yaşam kalitesini düşürür. Geniz akıntısı alerjik olabildiği gibi soğuk algınlığı, akut veya kronik sinüzit, neden olabilmektedir. Geniz akıntısına sıcak bir şeyler içmek iyi gelmektedir. Evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel yöntemlerle geniz akıntısı ilaçsız bir şekilde tedavi edilebilir. Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

İnsan vücudu her gün mukus üretir ve genellikle bu durum hissedilmez. Ancak bazı nedenlerden dolayı fazla mukus üretimi gerçekleşir ve bu durum boğaz arkasında geniz akıntısı olarak hissedilir. Bu mukus fazlalığının burunda çıkmasıyla da burun akması meydana gelir.

Haberin Devamı

Geniz akıntısı özellikle mevsim geçişlerinde çok fazla yaşanır. İnsanların yaşamlarını etkileyen geniz akıntısı çoğunlukla mukus üretiminden de kaynaklanmaktadır.

Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Özellikle kış mevsiminde gerçekleşen geniz akıntısı nedeni ile burun ve sinüslerde tıkanma yaşanıyor. Sağlıklı nefes almak için geniz akıntısını iyileştirecek yöntemler kullanılmalıdır. Hassas bir yapısı olan kişiler çevresel faktörler nedeni ile hasta olabilirler. Çeşitli hastalıklar sonucu ise geniz akıntısı da yaşanabilir. Bazı zamanlarda çoğu kişide görülen geniş akıntısı için bitkisel tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Boğazda balgam varmış hissi ile oluşan geniz akıntısı özellikle gece yatarken büyük bir rahatsızlık verir. Geniz akıntısını durdurmak için bol bol sıcak içecek tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda sarımsak tüketerek de geniz akıntısı durdurulabilir. Geniz akıntısının oluşması ile birlikte bol bol limon suyu da tüketilmelidir. Limon suyu ile gargara yapıldığı takdirde sinüsler de hızla açılabilir. Limon suyunun taze sıkılması da son derece önemlidir. Kış mevsiminde geniz akıntısı yaşayan kişilerin C vitamini tüketimlerine çok dikkat etmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Özellikle kışın ortaya çıkan geniz akıntısı her mevsim ortaya çıkabilir. Özellikle kışın ortaya çıkan geniz akıntısı nedeni ile daha yorucu ve stresli bir dönem geçer. Bu mevsimde bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol C vitamini tüketilmesi gerekir. Ayrıca C vitamini mikrop ve bakteri atılımını da kolaylaştıracaktır.

Portakal suyu içmek geniz akıntısı için doğal yöntemlerden bir tanesidir. Bir bardak suyun içerisine bir miktar elma sirkesi damlatıldığı takdirde geniz akıntısı da temizlenmiş olur. Özellikle kış mevsiminde geniz akıntısı yaşayan kişilerin bol bol C vitamini tüketmeleri gerekir. Vitamin deposu olan ananas geniz akıntısını da anında durdurur. Ananas suyu tüketilirken mutlaka doğal ve katkısız olanı tercih edilmelidir. Geniz akıntısına iyi gelen bir diğer bitkisel takviye de nane yağı olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Bir damla nane yağı bir bardak suyun içine konularak içilir. Geniz akıntısı olan kişiler uyudukları odada nane yağı bulundurursa rahat bir şekilde uyuyabilirler. Lavanta yağı da geniz akıntısına iyi gelen ürünler arasındadır. Lavanta yağı su ile karıştırılıp buharı solunmalıdır. Bu şekilde geniz akıntısı rahat bir şekilde giderilir.

Geniz Akıntısı İçin Doğal ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Sıvı Tüketimi

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Sıvı tüketimi yutak bölgesinde takılı kalmış mukusun rahatlatılmasına yardımcı olan etkili bir tedavidir. Bu mukusun parçalandığı yer olan mideye mukusun indirilmesine yardımcı olmaktadır. Meyve suları, su ve bitkisel çaylar gibi farklı sıvılar tüketmeyi deneyebilirsiniz. Günde en az 8 bardak su içmek belirtileri hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Süt Ürünlerinden Kaçının

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Geniz akıntısından kurtulmak için süt ürünleri tüketimini önlemek zorunludur. Bunun nedeni süt ürünlerinin nazal pasajdaki mukusun kalınlaşmasına ve aşırı üretimine neden olmasıdır. Bu da geniz akıntısının durumunu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca aşırı baharatlı yiyecekler ve kızartmalar da durumu kötüleştirebilmektedir bu nedenle bu tür besinlerden de uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

Tuzlu Su İle Gargara

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Tuzlu su ile gargara yapmak geniz akıntısı asırlık bir çare olmuştur. Yarım çorba kaşığı tuz alın ve ılık bir bardak suya ekleyin. Günde üç kez bu karışım ile gargara yapın. Bu karışım nazal pasajda saklanan aşırı mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Buhar Banyosu

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Buhar banyosu yapmak boğaz veya genizde biriken mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Buhar banyosu aşırı mukusu inceltecektir ve geniz akıntısını rahatlatacaktır. Ayrıca buhar banyosunu daha etkili hale getirmek için suya az miktarda zencefil ve tuz da ekleyebilirsiniz.

Bitki Özleri

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Tarçın ve kekik gibi bazı bitki özleri aşırı mukusu gevşetir ve tahrişin rahatlatılmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bu bitki özlerinin çoğu antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Böylece, bağışıklık sistemini güçlendirir ve burunda oluşan tahrişi rahatlatmayı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Bal ve Zencefil

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

2 çay kaşığı bal alın ve içine birkaç damla zencefil suyu ekleyin. Daha sonra içerisine biraz karabiber serpin ve bu karışımı ısıtın. İstenilen sonuçları elde etmek için günde iki kez bu karışımı tüketin. Bu karışım geniz akıntısının neden olduğu tahriş olmuş boğaz için harika bir çözümdür.

 

Limon

Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Geniz akıntısına evde doğal ve bitkisel tedavi

Limonun iyileştirici özellikleri bulunmaktadır ve limon suyu ile hazırlanan bir içeceği tüketmek geniz akıntısını durdurmak için en iyi yollarından biridir. Bir bardak sıcak suyun içine biraz limon suyu ekleyin ve geniz akıntısını rahatlatmak için bu karışımı yudumlayın. Karışıma lezzet katmak isterseniz içerisine bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Geniz Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Geniz akıntısının pek çok farklı nedenleri bulunmaktadır. Özellikle gebelik döneminde geniz akıntısı çok fazla görülmektedir. Bunun yanı sıra aşırı baharatlı yiyecek tüketilmesi ve sigara kullanımı da geniz akıntısı nedenleri arasında sayılır.

Doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçları genel olarak geniz akıntısının en etkili nedenlerinden bir tanesidir. Bazı kişilerde KOAH gibi çeşitli kronik sorunlar da geniz akıntısına neden olmaktadır. Ayrıca burun içinde sıkışan nesneler de çoğu zaman geniz akıntısına neden olur. Ev temizliğinde kullanılan temizlik ürünleri, parfüm ve çevredeki dumanlar da geniz akıntısına neden olabilir. Mevsim geçişlerinde sıcaklık ve nem değişiklikleri burun ve boğazdaki mukusun kalınlığında değişiklikler yaratır. Böylece geniz akıntısı da olur. Geniz akıntısı için tuzlu burun spreyleri de kullanılır. Bu tuzlu burun spreyleri burnun içini nemlendirerek semptomları da azaltır.

Bu süreçte özellikle çay, tavuk suyu ve sıcak içecekler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek de geniz akıntısına etkili çözümler arasında yer alır. Geniz akıntılarının 10 günden daha fazla olması halinde mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Sinüzit ve rinit gibi hastalıklar nedeni ile geniz akıntısı olabilir. Sinüzit nedeniyle oluşan geniz akıntıları çeşitli ilaç ve bitkisel takviyeler ile rahatlıkla giderilebilir.

Geniz Akıntısı Korona Belirtisi Mi?

Geniz akıntısı koronavirüs belirtileri arasında yer almaz. Koronavirüsün en yaygın belirtileri arasında ateş, halsizlik ve kuru öksürük yer almaktadır. 

Yazarlar