Sağlık Gh Ne Demek? Büyüme Hormonu Ne İşe Yarar, Nerede Üretilir?

Gh Ne Demek? Büyüme Hormonu Ne İşe Yarar, Nerede Üretilir?

20.07.2022 - 14:31 | Son Güncellenme:

Büyüme hormonu kemik, kas ve organların büyümesinden sorumlu olmaktadır. Özellikle son yıllarda büyüme hormonu eksikliği sorunu pek çok çocukta görülmektedir. Bu nedenle büyüme hormonu önemli sentetik hormonlar olmaktadır. Peki GH ne demek? Büyüme hormonu ne işe yarar, nerede üretilir? Sizlere büyüme hormonu ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.

Gh Ne Demek Büyüme Hormonu Ne İşe Yarar, Nerede Üretilir

Büyüme hormonu insan vücudunda üretilen hormonlardır. Ayrıca gün içerisinde farklı saatlerde ve durumlarda kana salgılanmaktadır.

Haberin Devamı

GH Ne Demek?

GH açılımı Growth hormon olarak bilinmektedir. Diğer adı büyüme hormonu ve Somatotropin olan GH ön hipofizden salgılanan peptit yapılı insanlarda ve hayvanlarda büyüme, yenilenme ve hücre üretimini uyarak hormon olmaktadır. Hipofiz bezlerindeki somatotropik hücreler tarafından üretilen büyüme hormonu hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını desteklemektedir. 

Büyüme Hormonu Ne İşe Yarar?

Büyüme hormonu hücrelerin yenilenmesini ve çoğalmasını sağlamaktadır. Dozajı hipofiz fonksiyonunu değerlendirmeyi ve anormal hormon konsantrasyonu ile bağlantılı olarak patolojileri tespit etmeyi sağlar. 

Büyüme hormonu ön hipofizden salgılandığı zaman glikoz seviyesi, uyku, hipotalamik hormonlar ya da fiziksel aktiviteler gibi farklı faktörler ile ilişki içerisinde olmaktadır. Bu hormon büyüme sürecinde ve çeşitli metabolik mekanizmalarda çok önemli bir rol oynamaktadır. 

Haberin Devamı

Büyüme Hormonu Nerede Üretilir?

GH dokuları doğrudan etkilememektedir. Etkilerini somatomedin adı verilen peptitler özellikle somatomedin C aracılığı ile göstermektedir. GH kıkırdak yapımını arttırmaktadır. Ayrıca uzun kemiklerde büyümeyi de sağlar. Bu sebeple özellikle çocukluk döneminde çok önemli olmaktadır. 

Büyüme hormonunun nerede üretildiği de merak edilen diğer konular arasında yer almaktadır. Büyüme hormonu hipofiz bezinde bulunan somatotropik hücreleri tarafından üretilmektedir. Bu hormonun aşırı salınımı uzun kemik uçlarındaki epifiz plakalarının kapanmasından önce aşırı büyümeye neden olmaktadır. Ayrıca epifiz plaklarının kapanmasından sonra ise akromegali hastalığına sebep olmaktadır.

Yazarlar