Sağlık Glutenin Zararları Nelerdir? Glutenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Glutenin Zararları Nelerdir? Glutenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

19.02.2021 - 18:30 | Son Güncellenme:

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan protein çeşididir. Bu tahıllarla üretilen işlenmiş gıdaların hemen tümünde bulunur ve insan sağlığı için olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle glutene alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon görülebilir. Gluten nedir glutenin zararları nelerdir, neden olduğu hastalıklar hangileridir gibi soruların detayları derledik...

Glutenin Zararları Nelerdir Glutenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir

Gluten, bağırsaklarda emebilme gücünü zayıflatmaya neden olur. Depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıkların çoğalmasına neden olabilir. Bilim insanları, glutenin az tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunurlar.

Gluten Nedir?

Gluten buğday ununda yer alan ve suda çözülmeyen proteinlerden birisidir. Glutenin içerisinde bulunan gliadin sindirim sorunlarına neden olabilir. İnsan tarafından sindirilmesi zor olan proteindir. Ancak vücutta yer alan iyi bakteri türlerini beslediğine dair çeşitli çalışmalar mevcuttur. Tıp alanında tüketilmesi tavsiye edilmeyen gluten, gıdalar birbirlerine bağlamaya yardımcıdır.

Glutennin Zararları Nelerdir?

Glutenin çeşitli zararları bulunabilir. Bunlar tam olarak kanıtlanmayan ancak bilim insanları tarafından devamlı dile getirilen sorunlardır. Bağışıklık sistemi glutene karşı tepki veriyorsa, çölyak ve benzeri bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilir.

Haberin Devamı

● Gluten kullanımı durumlarında sinirsel problemler oluşabilir.

● Huzursuzluk ve çeşitli depresif hastalıklar gluten kaynaklı gelişebilir.

● Ayrıca gelişme geriliğine ve dışkıda kötü kokuya neden olabilir.

Glutenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Gluten, pek çok sayıda hastalığa neden olabilir. Bunun yanında mevcut olan hastalıkların daha ileriye gitmesine neden olabilir.

● Gluten anemi hastalığına neden olabilir. Kansızlık sorunu olan kişilerin durumunu daha kötüye götürebilir.

● Tip 1 diyabet gibi hastalıkların yanı sıra, barsak sendromu ve kısırlık sorunlarına neden olabilir.

● Birinci derece çölyak hastalığı gluten tüketimiyle ortaya çıkabilir.

Gluten Alerjisi Nedir?

Gluten alerjisi şeklinde bir rahatsızlık yoktur. Bu terim genellikle buğday alerjisi veya çölyak hastalığı ile karıştırılır.

Buğday Alerjisi Nedir?

Buğday alerjisi buğdayda yer alan proteinlerden birisine veya birden fazlasına alerji duyulması durumudur. Bu proteinler karşı bağışıklık sistemi aşırı tepki gösterdiğinden alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Çeşitli belirtiler gösterir. Buğday alerjisi ile çölyak hastalığının belirtileri benzerdir fakat bu hastalıklar aynı değildir.

Haberin Devamı

● Kurdeşen,
● Mide rahatsızlığı,
● Nefes alma problemleri,
● Dikkat dağınıklığı ve şişkinlik buğday alerjisinin belirtileridir.

Gluten İçeren Besinler Hangileridir?

Gluten genellikle, buğday, çavdar, arpa içeren ürünlerde yaygın şekilde bulunur. Bunların yanı sıra işlenmiş ürünlerde gluten bulunabilir.

Çorba, ekmek, hububat, soslar, malt ürünleri, milkshake, bulyon gibi gıdalar gluten içerir.

● Ayrıca işlenmiş et, bulgur, cips, işlenmiş diğer ürünler, patates kızartması, arpa unu ve buğday ununda bulunan proteindir.

Yazarlar