Sağlık Gözde Işık Çakması Nedir, Neden Olur? Gözlerde Uçuşma Ve Işık Çakmaları Nasıl Geçer?

Gözde Işık Çakması Nedir, Neden Olur? Gözlerde Uçuşma Ve Işık Çakmaları Nasıl Geçer?

15.09.2021 - 17:48 | Son Güncellenme:

Gözde ışık çakması şeklinde tarif edilen bu rahatsızlık nedir? Gerçekten de göz en önemli organlarımızdan birisidir. Dış dünyayı görmemizi sağlayan bir organdır. Duyu organlarımızdan birisidir ve bu organdaki rahatsızlıklar mutlaka önemsenmelidir. Gözde ışık çakması ve gözlerde uçuşma nedir? Gözde ışık çakması ve gözde uçuşma neden olur? Gözde ışık çakması ve gözde uçuşma durumunda neler yapılmalıdır? İşte bu ve benzer sorularınıza cevap olabilecek faydalı ve ilginç bilgileri sizler için derledik.

Gözde Işık Çakması Nedir, Neden Olur Gözlerde Uçuşma Ve Işık Çakmaları Nasıl Geçer

Gözde ışık çakması, gözde yıldızların parladığını görmek bu ve benzer durumlar asla hafife alınmamalıdır. Gözde ışık çakması ve gözde uçuşma durumlarında gecikmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Haberin Devamı

 

 Gözde Işık Çakması Nedir? Neden Olur?

 Gözde ışık çakmasının sebebi retina yırtılmasıdır. Gözde retina denilen bir kısım vardır. İşte "retina"da bir şekilde zedelenme veya yırtılma gerçekleşmişse hasta gözde ışık çakmaları ve gözde uçuşmalar görebilir. Hastanın göz hareketleriyle bu cisimler ve ışık çakmaları iyice belirginleşebilir. Fakat unutmayın retina yırtılması çok ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken bir problemdir. Hatta hastanın kısmi ya da tam görme kaybına maruz kalmasına neden olur.

 

 Gözde ışık çakması ve gözde uçuşmanın ortaya çıkması ile birlikte şunlar da varsa hastanın zaman kaybetmeden bir hekime başvurması gerekir:

Yaşlanmanın belirtilerinden birisi de gözde ışık çakmalarıdır. Fakat yine de mutlaka izlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Uçuşan cisimlerin miktarının artması

Normalden daha güçlü ve tekrarlayan çok sayıda ışık çakmasının ortaya çıkması

Gözün önüne perde inmesine benzer görüntülerin ortaya çıkması

Kişinin odaklanmada zorluk çekmesi

Kişinin Görmede bulutlanma hissine kapılması

Kişinin siyah lekelere benzer şeyler görmesi

 

Gözlerde Uçuşma ve Işık Çakmaları Nasıl Geçer?

 Gözlerde uçuşma ve ışık çakmaları migren hastalarında da görülür. Fakat migren hastalarında bu belirtiler sadece 15-20 dakika kadar sürer. Migren ağrısının başlamasıyla da ortadan kaybolur. Doktorunuz teşhis koyduktan sonra uygun tedaviyi uygulayacaktır.

 Retinada yırtık varsa lazer tedavisi veya retina cerrahisi gerekebilecektir. Eğer arka vitre denilen bölümden kaynaklanıyorsa hiç tedavi gerekmeyebilir. Gözde ışık çakması ve uçuşmaların nedeni migren ise bu durumda da hasta migren tedavisi için yönlendirilecektir. Ama unutulmamalıdır ki, her halde yılda en az bir kere göz muayenesini yaptırmak şarttır.

Yazarlar