Editörün Seçtikleri Graten yapmanın incelikleri

Graten yapmanın incelikleri

12.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Graten yapmanın incelikleri

Graten yapmanın incelikleri


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Graten kelimesi yemek pişirirken yapılan iki işlem için kullanılıyor. Bunlardan biri, bir yemeğin çiğden fırında pişirilmesi, diğeri ise pişirildikten sonra kızarması için fırınlanması. Çiğden gratine etme işleminin kendine göre incelikleri var. Eğer bu inceliklere özen gösterilmezse, yemeğin üzerinin gereğinden fazla kızarması ve kuruması ya da yemeğin üstünün yanması altının yeterince pişmemesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Elbette bu riskleri gidermenin ve lezzetli bir fırın graten yapmanın yolları var.
       Hali hazırda pişmiş bir yemeği gratine etmek istiyorsanız, un, süt ve yağ ile hazırlayacağınız beşamel sosu yemeğin üzerine yayabilirsiniz. Ama elbette bu sos her yemeğe uygun olmayabilir. Bu durumda sadece kaşar rendesini kullanabilirsiniz.
       Yemeği çiğ olarak gratine edeceğiniz zaman içinin ve üst kısmının aynı anda pişmesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için yemeğin pişme süresinin 2/3’ünde, yemek tepsisini fırının en alt kısmında tutun. Kalan sürede ise tepsiyi biraz daha yukarı yerleştirin. Böylece üstü nar gibi kızardığında alttaki kısım da pişmiş olur. Bir başka uygulama ise pişme süresinin 2/3’ü boyunca yemeği üzerine alüminyum folyo yayarak pişirmek. Ancak folyoyu tepsinin çevresine sıkıca yapıştırmayın. Buharın çıkabileceği yerler bırakın. Dilerseniz folyoyu sıkça sarıp üzerine çatalla minik delikler açabilirsiniz. Kalan 1/3’lük sürede folyoyu kaldırıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
       Yemeğinizin yanmadan ve kurumadan mükemmel bir şekilde kızarmasını istiyorsanız, ama fırınınızın ızgarası yoksa üzülmeyin. Fırını 200 - 250 derece arasında ısıtın. Tepsiyi fırının en üst kısmına yerleştirin. Yemeğin hızlı bir şekilde kızardığını göreceksiniz. Eğer, fırın ısısının yüksek olması nedeniyle yemeğin altının yanacağına dair bir endişeniz varsa, yemeğin bulunduğu tepsiden daha büyükçe bir başka tepsiye bir miktar ılık su koyun. Yemek tepsisini üzerine yerleştirerek fırına verin.
       Önceden pişirilmiş yemeklerin gratine etme işlemleri sırasında fırının ızgarasını kullanmak her zaman daha iyi bir sonuç verir. Gratenler için servis yaparken zorlanmayacağınız ve sofrada şık duran pirex (Borcam) kapları tercih etmeniz uygun olur. Alüminyum tepsilerle de iyi sonuç alabilirsiniz.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Susamlı piliç, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 40 dk.
       Malzemeler:
       1 piliç, 100 gr. susam, 2 yemek kaşığı soya sosu, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 göbek salata, 1, domates, 1, salatalık
       Hazırlanışı:
       Pilici kuşbaşı doğrayın. Tereyağını teflon tavada eritirken içine susam ve soya sosu ekleyin. Kuşbaşı doğranmış piliçleri bu karışımda kızartın. Servis tabağına alırken yanına kızarmış patates, göbek salata, domates ve salatalık ile servis yapın.
       Not: Lezzet dergisi arşivindendir

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Menemen
  • Susamlı piliç
  • Puding
  • Melve
  • Yazarlar