Yaşam Guatrojenik Nedir? Kısaca Guatrojenik Besinler Nelerdir?

Guatrojenik Nedir? Kısaca Guatrojenik Besinler Nelerdir?

03.11.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Son yıllarda oldukça fazla kullanılan bir kelime olan guatrojenik kelimesi özellikle sağlık konularında sıklıkla kullanılmaktadır. Guatrojenik kelimesi ve guatrojenik besinler guatr ile ilgi konuları anlatmak için kullanılan kelimeler arasında bulunmaktadır. Guatrojenik besinler ise tüketilmesi guatr hastaları için sağlıklı olmayan besinler olmasıdır. Guatrojenik nedir ve kısaca guatrojenik besinler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Guatrojenik Nedir Kısaca Guatrojenik Besinler Nelerdir

Guatrojenik besinleri belirlemek ve özelliklerini öğrenmek guatr hastalığı konusunda oldukça yararlı olmaktadır.

Guatrojenik Nedir?

Guatrojenik kelimesi guatr hastalığına neden olma kapasitesini yansıtan bir terimdir. Guatrojenik besinler veya maddeler guatr hastalığını oluşmasına ve ilerlemesine neden olmaktadır. Bu nedenle belirlenen besinlerin guatr hastaları için kullanılmaması önerilmektedir.

Guatrojenik terimi guatr hastalığına neden olan demektir. Bu durumda insan için sigara kullanımı ve bazı ilaçların etkileri de guatrojenik olarak kabul edilmektedir. Guatrojenik maddeler özellikle guatr hastalığına yatkın ve hastalık olan kişilerde hastalığı ilerleterek ciddi olmasına neden olmaktadır.
Yapılan araştırmalar birçok maddenin ve besinin guatrojenik olduğunu ve guatr hastalarının bunlar konusunda bilinçlendirilmesi gereğini ortaya koymaktadır.

Guatrojenik maddeler bazı maddelerin içerisinde bulunan özellikle yeşil çay veya kırmızı şarap gibi maddeler içerisinde bulunarak guatr hastalığını ortaya çıkmaktadır. Bazı guatrojenik maddeler ise ilaçların etkileri ile oluşarak guatr oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Guatrojenik maddeler konusunda bilinçli olmak ve tercihleri buna göre yapmak gerekmektedir.

Kısaca Guatrojenik Besinler Nelerdir?

Guatrojenik besinler guatr hastalığına neden oldukları için tüketimeleri bu hastalığa sahip kişiler için doğru olmamaktadır. Guatrojenik besinleri kısaca şöyle sıralamak mümkündür.

Lahana, brokoli, karnabahar, Çin lahanası, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, mısır, şeftali, yer fıstığı, armut, çilek, patates, böğürtlen, soya sütü, soya fasulyesi gibi besinler guatrojenik besinler grubunda oldukları için tüketimeleri veya dikkatli tüketimi yapılması gereken besinler arasında bulunmaktadır. Guatrojenik besin grupları lahana ve brokoli gibi besinler ve bu besinlerden yapılan turşu gibi yiyecekleri kapsamaktadır. Guatrojenik besinler karışım halinde alınan veya dışarıdan temin edilen besinlerin içerisinde de bulunabilmektedir.

Guatr hastalarının guatrojenik olarak belirlenen besin gruplarını ve bunlardan yapılmış gıdaları tüketmeleri kısa zamanda hastalığın belirtilerini arttırarak hastalığın ileri seviyede oluşmasına ortam hazırlamaktadır.

 

Yazarlar