Gül ki güller açsın gül yüzünde

Haberin Devamı

Gül ki güller açsın gül yüzünde

‘Gül’ öyle sihirli bir kelime ki hayatımızın her alanına farklı anlamlar katar. Mutfağımıza girer;reçel olur,tatlı olur,mis kokulu suyu olur,Kalbimize girer;sevgimizi anlatır,üzüntümüzü paylaşır,Bahçemize girer;saksılarımızı güzelleştirir,etrafı renklendirir,Yanı başımıza girer;Yüzümüzün nemlenmesi için krem olur,güzel kokmamız için parfüm olur,Duygularımıza girer;sevdiğimize gül yüzlüm deriz,gülümse deriz,Sevincimize girer;yeni doğmuş kızımıza gül ismini koyarız(Gülseren,gül bahar,Gülşen)mutlu bir haber aldığımızda yüzümüze hemen bu ifadeyi kullanırız……..yaz yaz bitmez,anlat anlat susmaz dildeki ‘gül’ler.İşte gül kelimesi ister gerçek anlamda ister mecazi anlamda olsun hayatımızda geniş bir yere sahiptir.Madem gül hayatımızda büyük bir yere sahip o zaman GÜL bitkisini daha da yakından tanımaya ne dersiniz?İşte size bilgi deryası;

· Latince ismi Rosae dir.Familyası Rosaceae ‘dir.Anayurdu Asya’dır.Ama dayanıklı ve gösterişli yapısı ile hemen her yerde yetiştirilmektedir.

· Ülkemizde hem kültüre alınarak hem de yabani olarak yetiştirilir.25binden fazla yabani türü mevcuttur.

· Gül bitkisi; sarmaşık, sürünücü,çalı,ağaç,kesme,demet şeklinde olabilir.

· Güllerin bazı cinsleri çok kokuludur.Taç yapraklarındaki veya çicek yapılarındaki yağ dokuları sayesinde etrafa mis kokular verir.

· Güllerde budama işlemi çok önemlidir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde budanmalıdır. Özellikle tomurcuk vermeden budama işlemi gerçekleştirilmelidir.

· Gül bitkisi her sene düzenli budanmalıdır.Sürekli açanlar Ocak-Mart aylarında tek dönem açanlar ise çicekler geçtikten sonra budanmalıdır.Budama gülleri güzelleştirir ve daha çok çicek açmasını sağlar.

· Budama öncelikle hastalıklı ve deforme kısımların kesilmesiyle başlanır.Bitki taç kısmı yani orta kısmında çok fazla dallanma var ise o dal sayılarını azaltmakla ve budama dalın dış kısmından gözün üst kısmında 45 derecelik eğim ile kesilerek devam edilmelidir.

· Budama işlemi yapıldıktan sonra alt temizlik yapılmalı,kesilen kısımlar ortan kaldırılmalı ,makaslar temizlenmelidir.

· Güller her tip toprak yetişebilir. Humuslu,killi,kumlu ve havalandırılmış topraklarda daha iyi gelişme gösterir.Drenajlı topraklarda ise güller çabuk büyüme gösterir.Topraktaki demir ve asit oranları bitki gelişim için önemli faktördür.

· Gül bitkisi saksıda ise bahçenize her zaman ,Fide halinde ise ilkbahar başlangıcında dikebilirsiniz.

· Fidanlıklardan veya çicekcilerden alacağınız gülleri dikkatli seçmelisiniz.Aşılanmış,gövdesinde 3-4 dal bulunduran,yaprakları canlı,lekesiz olan ve saksıları temiz toprağında yabani ot bulunmayan gülleri seçmelisiniz.

· Güneşli veya yarı gölgeli ortamlarda güzel büyüme gösterirler. Gölgeli alanlarda çicek gelişimi aksar ve bitki sağlığında bozulmalar gözükür.

· Güller saksılara dikimi kısıtlı olurken bahçelerde dikimi mesafeli olmalıdır.Dikilecek güllerin çeşidine ve ölçülerine göre dikim aralıkları değişmektedir.İki gül arası mesafeler 25cm den tutunda 100cm ye kadar genişleyebilmektedir.

· Bahçenizde bulunan gülleri saksılara almak veya yerlerini değiştirmek için en uygun zaman Kasım-Aralık aylarıdır. Çünkü bitki bu dönemde uykuya girer.

· Güller gübrelenmeyi sever.Piyasada güller için özel gübrelerle beli zaman aralıklarında yıl içerisinde gübrelenmelidir.Özellikle kış aylarında toprağını sıcak tutmak için hayvan gübresi kullanılmalıdır.

· Güller yapı gereği dayanıklı bitkilerdir.Susuzluğa dayanıklıdırlar.Güllerde sulama toprak kuruluğuna göre verilmelidir.Toprak dibinde su birikmemelidir.

· Güllerde en sık rastlanılan mantar hastalıkları şunlardır:Külleme(yaprak ve tomurcukların üzerine pudra dökülmüş gibi beyazımsı bir görüntü oluşur)Pas(yaprakların alt kısmında pas renginde irili ufaklı lekeler oluşur)Siyah Nokta(yaprak üstünde ve altında gözle görülebilen siyah lekeler oluşur)

· Güllerde rastlanılan mantar enfeksiyonlarından kurtulmak için zirai ilaç satan yerlerde uygun ilaç alınarak belli zaman aralıklarla bitkiler ilaçlanmalıdır.

· Güllerde en sık rastlanılan böcekler şunlardır;Gül bitleri,tırtıllar,kelebekler,testereli arı,irili ufaklı böcekler…

· Güllerde rastlanılan böceklerden kurtulmak için zirai ilaç satan yerlerde uygun ilaç alınarak belli zaman aralıklarla bitkiler ilaçlanmalıdır.

· Gerek böcek gerek mantar hastalıklarına karşı yapılan ilaçlamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir;Kullanıcı maske ,eldiven,bone kullanmalıdır,rüzgarsız havada uygulanmalıdır,Aşırı güneşli havada yapılmamalıdır.Mutlaka ilaçlar kullanım şartlarına uyulurak uygulanmalıdır.

GÜLLER GİBİ YÜZÜNÜZDEN GÜLÜCÜKLER EKSİK OLMAMASI DİLEĞİMLE…..

ÖZLEM ÖZDEMİRTAŞ////PEYZAJ MİMARI