Genel Sağlık Güneş gözlüğü seçerken dikkat! Göze çok daha fazla zarar veriyor

Güneş gözlüğü seçerken dikkat! Göze çok daha fazla zarar veriyor

24.07.2023 - 12:58 | Son Güncellenme:

Sıcak havalarda birçok kişi güneşe aldanarak göz sağlığını ihmal ediyor. Uzmanlar ise yazın yapılan bazı önemli hataların beraberinde göz sağlığımızı ciddi anlamda etkileyebilecek önemli problemler doğurabileceğini söylüyor. İşte göz sağlığıyla ilgili çevresel riske karşı yazın alınabilecek önlemler.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat Göze çok daha fazla zarar veriyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gözlerimizi tehdit eden etkenler yalnızca güneş ışınlarıyla sınırlı değil. Yaz aylarında başta bazı alerjik göz hastalıkları olmak üzere pek çok problem görülebiliyor. Üstelik bu problemler gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde sıklıkla rastlanabiliyor. Peki yazın göz sağlığımıza nasıl dikkat edebiliriz? Göz hastalıklarına karşı hangi önlemleri alabiliriz? İşte göz sağlığıyla ilgili çevresel riske karşı yazın alınabilecek önlemler.

Haberin Devamı

Güneş gözlüğü seçerken dikkat Göze çok daha fazla zarar veriyor

GÖRÜNÜŞE ALDANMAYIN!

Güneşli günlerde birçok kişinin zararlı ışınlara karşı önlem olarak güneş gözlüğü taktığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, güneş gözlüklerini seçerken çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Birçok kişinin güneş gözlüğünde görünüşe aldandığını belirten Dr. Tüzünalp, "Güneşten gelen UV ışınları görme merkezindeki hücreleri yakıcı etki yapar, bu yüzden güneş gözlüğü tercih ederken çok dikkatli olmalıyız" dedi.

Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olan UV400 filtreli gözlük veya polarize cam kullanılması gerektiğini söyleyen Dr. Tüzünalp, "Boyama şeklinde karartılan camların arkasında gözbebeklerimiz daha büyük olduğu için zararlı etkiye daha çok maruz kalınabilir" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

'ÇOCUKLARDA ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR'

Sıcak havalardan korunmanın en önemli yöntemlerinden biri olan güneş kremini sürerken dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, "Güneş kremlerini özellikle göz bölgesine sürerken dikkat edilmeli. Güneş kremini gözünüze değdirmemelisiniz" diye konuştu.

Güneş kreminin göze kaçması halinde içindeki bazı kimyasalların tahrişe neden olabileceğini hatırlatan Dr. Tüzünalp, "Özellikle çocuklar çok sık ellerini gözlerine götürdükleri için göz alerjileri bu yaş grubunda çok sık görülüyor" dedi.

Dr. Tüzünalp, güneş kreminin göze kaçması halinde gözlerin bol suyla yıkanması gerektiğini hatırlattı.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat Göze çok daha fazla zarar veriyor

LENS TAKANLAR DİKKAT!

Yaz aylarında birçok kişi numarasız güneş gözlüklerinin altında lensi tercih ediyor. Üzerine güneş gözlüğü takılabildiği için lens kullanımının özellikle yaz aylarında artışa geçtiğini söyleyen Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, "Lens, gözyaşını emerek şeklini korur. Sıcak hava ya da klimalı ortamlar ise gözlerde kuruluğa yol açabilir. Gözler nemlendirilmediği takdirde alerji ve konkonktivit sorunu yaşanabilir. Gözünüzde kontakt lens varken gözlerinizin kuru olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz" uyarısında bulundu.

'HAVUZDAN ÇIKTIKTAN SONRA YÜZÜNÜZÜ YIKAYIN'

Güneşli havalarda birçok kişi serinlemek için havuzları tercih ediyor. Ancak havuzlar, mikropların en yoğun üreyebildiği ortamlardan biri olduğu için çok dikkatli davranmak gerekiyor. Hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda yüzmenin göz sağlığımız adına ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, havuzda uzun süre kalınmaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dr. Tüzünalp, "Havuzlarda mikrop ürememesi için kullanılan klor, uzun süre havuzda kalınması halinde korneada zararlı bir etki yaratak göz sağlığına zarar verebilir" diye konuştu.

Dr. Tüzünalp, havuzdan çıktıktan sonra mutlaka yüzün yıkanması gerektiğini söyleyerek, "Kontakt lens kullananlar zorunlu olmadıkça lensle deniz veya havuza girmemeli" dedi.

Yazarlar