Hangi Çay Türü Dişlerimizde En Fazla Leke Oluşturur?

Çay Oksidasyonu Ne demektir?

Tüm çaylar kamelya çiçeği bitkisinin yapraklarından elde edilir. Çay türleri bu yaprakların toplandıktan sonra işlenme şekilleri sonucunda ortaya çıkar. Çayın işlenmesine oksidasyon ya da fermantasyon adı verilir. Beyaz, yeşil, siyah çay başta olmak üzere işlenme türüne göre çaylar isimlendirilir.

Çay yaprakları hasat edildikten sonra, enzimatik oksidasyon tepkimesine başlaması için kasıtlı olarak kırılır ya da sarılır. Bu süreçte oksidazlar yapraklardaki klorofili parçalar, daha küçük polifenoller daha büyük bir şekle bürünmek için birleşir ve yapraklar en nihayetinde kararır. Beyaz çay, çay yapraklarının hiç fermente edilmemiş; siyah çay, çay yapraklarının tamamen fermente edilmiş halidir.

Haberin Devamı

Peki hangi çay türü dişlerimizde en çok leke bırakır?

Oksidasyon sürecinde üretilen polifenollerin çoğu, flavindir. Çaya özel bu polifenoller, siyah çaya koyuluğunu ve kırmızılığını veren kötü namlı diş lekeleyici moleküllerdir aynı zamanda. Bu nedenle çayınızın rengine bakarak lekeleme potansiyeli hakkında bir çıkarımda bulunabilirsiniz.

Diğer çay moleküllerine göre daha görünür lekeler üreten flavin, diş yüzeyinde bulunan proteinlere bağlanır. Bu da dişe yapışmayı sevdikleri anlamına geliyor. Bir başka deyişle; içecek ne kadar fermente edilmişse dişinizde o kadar leke bırakır.

Hem çay içmekten vazgeçmek istemiyor hem de yoğun diş lekelenmesini önlemek istiyorsanız, siyah çayı azaltıp fermente edilmemiş beyaz çay ya da daha az fermente edilmiş yeşil çayı tercih edebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken bir faktör de herkesin ağız bakım alışkanlıkları ve tükürüğünün yıkayıcı özelliği farklı olduğu için oluşan etkiler farklılık gösterecektir.

İngilizler gibi çaya süt eklemek de çayda bulunan ve dişlerimizde leke oluşumuna yol açan renkleştiricilerin kendine bağlanmasını sağlayarak dişlerimizde leke oluşumunu azaltır.

Dr. Onur Öztürk,

Instagram:
https://www.instagram.com/dronurozturk/

Diş Beyazlatma:
http://www.onurozturk.com/dis-beyazlatma-sikca-sorulan-sorular/

Haberin Devamı