Sağlık Havlıcanın Faydaları Nelerdir? Havlıcan Nasıl Kullanılır?

Havlıcanın Faydaları Nelerdir? Havlıcan Nasıl Kullanılır?

17.12.2020 - 12:39 | Son Güncellenme:

Günümüzde pek çok bitki pek çok hastalık bakımından şifa olarak bilinmektedir. Bunlardan birisi de havlıcan bitkisidir. Bir kök bitki olan havlıcan baharat olarak sıklıkla tüketilmektedir. Peki, havlıcanın faydaları nelerdir? Havlıcan nasıl kullanılır? Sizlere havlıcan bitkisi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.

Havlıcanın Faydaları Nelerdir Havlıcan Nasıl Kullanılır

Havlıcan diğer adı ile alpinia çok yıllık bitki türlerindendir. Güzel çiçeklere sahip olan bu bitki Asya mutfağında salatalara aroma katmak amacıyla kullanılmaktadır. Yaklaşık 150 çeşidi olduğu bilinen havlıcanın pek çok faydası bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Havlıcanın Faydaları Nelerdir?

Pek çok çeşidi olan havlıcan Asya mutfağında pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Fransız mutfağında içeceklere tatlandırıcı olarak da kullanılan havlıcan bitkisi boyu yaklaşık 3 metre uzunluğundadır. Yaprakları şerit şeklinde uzun ve incedir. Çiçekleri salkım halinde olan ve farklı renklerde bulunan havlıcanın faydaları ise şu şekilde açıklanmaktadır:

- Besin değeri çok güçlüdür. Ağrı kesici özelliği bulunur. Özellikle baş ağrılarına iyi gelmektedir.

 - Diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Ağız içi yaraları tedavi eder ve ağız kokusunu önler.

 - En bilinen özelliği kanser hastalıkları tedavisinde kullanılmasıdır.

 - Yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri hücreleri üzerinde etkileri görülmüştür. Kanser hücreleri ile savaştığı bilinir.

Haberin Devamı

 - Lösemi kanseri tedavisinde iyileştirici unsurlar bulunmuştur.

 - Mide ve bağırsakta gaz ağrılarına iyi gelir.

 - İltihaplı romatizmaları önleyici özelliği bulunur.

 - Cilt, kolon ve pankreas kanseri tedavisinde kullanılır.

 - Adet düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olur.

 - Parkinson ve alzheimer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Havlıcan Nasıl Kullanılır?

Havlıcan zencefil veya zerdeçal gibi baharat olarak kullanılabilir. Kök haldeki havlıcan genellikle kaynatılarak çay olarak kullanılmaktadır. Kök havlıcan çayı taze ve günlük olarak kullanılmalıdır.

Havlıcan Çayı Nasıl Demlenir?

Kök havlıcan çayı kullanımının oldukça sağlıklı olduğu bilinmektedir. Havlıcan toz olarak kullanılır iken çayı yapılabilmektedir. Günümüzde havlıcan en çok tüketilme yöntemi demlenerek çay yapılma yöntemidir.

Havlıcan çayı için 1 bardak temiz su kaynatılır. Daha sonra kaynayan bu bir bardağın içerisine alınır ve 1 çay kaşığı havlıcan eklenir. 5 veya 6 dakika karıştırılır ve bekletilir. Bu şekilde havlıcan çayı içime hazır hale gelir. Dilerseniz çaya farklı tatlar ekleyebilirisiniz. Keskin ve acı bir tadı olan havlıcan çayını yumuşatmak için bal, limon veya tarçın çubuğu eklenebilir.

Bunlar dışında havlıcan çayı ertesi gün tüketilmemesi gerekir. Günlük olarak tüketilmesi gereken havlıcan çayı ertesi gün tekrar demlenmelidir. Mutlaka günlük tüketilmesi gerekir.

 

Yazarlar