Sağlık Hemokromatozis (Demir Fazlalığı) Nedir? Aşırı Demir Yüksekliği Nelere Sebep Olur, Nasıl Geçer?

Hemokromatozis (Demir Fazlalığı) Nedir? Aşırı Demir Yüksekliği Nelere Sebep Olur, Nasıl Geçer?

08.09.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:

Hemokromatozis hastalığı herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu demir fazlalığıyla alakalıdır. İnsan vücudunda demir fazlalığı bazı sağlık sorunlarına yol açar. Demir fazlalığının neden olduğu ve nasıl iyileştirileceği merak ediliyor. Hemokromatozis (demir fazlalığı) nedir? Aşırı demir yüksekliği nelere sebep olur, nasıl geçer? Konuları hakkında sizler için detaylı bilgiler derledik.

Hemokromatozis (Demir Fazlalığı) Nedir Aşırı Demir Yüksekliği Nelere Sebep Olur, Nasıl Geçer

Demir fazlalığı, vücutta bulunan demir oranının yüksek olmasıdır. 

Haberin Devamı

Hemokromatozis (Demir Fazlalığı) Nedir?

Genetik nedenlerden dolayı bazı insanlar demir fazlalığı yaşayabiliyor. Yapılan araştırmalara göre doğumsal nedenlerden dolayı insan vücudunda demir fazlalığı olabiliyor. Demir fazlalığına neden olacak birçok durum bulunuyor. Bu durumlar vücutta bulunan demirin yükselmesine neden oluyor ve bazı hastalıklara yol açıyor. Demir fazlalığına yol açan bazı durumlar şu şekildedir;

  • Düzenli alınmış olan kan transfüzyonu
  • Akdeniz anemisi
  • Fazla alkol tüketimi

Sağlık hekimleri tarafından vücutta fazla demir bulunması büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Demir fazlalığı olan kişilerde çok şiddetli belirtiler görülür. Bu belirtiler takip edilerek demir fazlalığı olup olmadığı anlaşılır. Eğer belirtilerin tümü görülüyorsa ve bu süreç uzun sürüyorsa mutlaka doktorlara görünüp muayene olunması gerekir. Doktorların yaptığı muayene ve test işlemleriyle tanı koyularak tedavi süreci başlatılır. 

Haberin Devamı

Aşırı Demir Yüksekliği Nelere Sebep Olur? Nasıl Geçer?

Vücutta bazı nedenlerden dolayı demir fazlalığı oluşabiliyor. Demir fazlalığı yaşayan kişilerde net olarak bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler takip edilmesi durumunda, demir fazlalığı olup olmadığı kolayca anlaşılır. Demir fazlalığı hastalığı herkes tarafından araştırılan ve bilgi alınan bir hastalıktır. Belirtileri yakından takip edilerek, hastalığın olup olmadığı anlaşılır. Kesin tanı doktorlar tarafından koyulur. Hastalar kendi başlarına herhangi bir tedavi yöntemi uygulamamalıdır. Bu konu sağlık açısından büyük önem taşır. Çok dikkatli olunması ve belirtilerin belirli bir süre takip edilmesi gerekir.

Demir haplarının çok kullanımı demirin yükselmesini sağlar. Demir yüksekliği yaşayan kişiler bazen bu durumu uzun bir süre fark edemeyebilir. Yapılan testlerle demir fazlalığı anlaşılır. Aşırı demir yüksekliği bazı durumlara sebep olabiliyor. Bu durumlar;

  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Kilo kaybı
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Karaciğer sirozu
  • Kalp kasında fonksiyon bozulması
Yazarlar