Genel Sağlık Her 10 kişiden 3'ünde görülüyor! 'Nem oranı yüzde 70'i geçiyorsa risk yüksek'

Her 10 kişiden 3'ünde görülüyor! 'Nem oranı yüzde 70'i geçiyorsa risk yüksek'

18.08.2023 - 17:45 | Son Güncellenme:

Sıcak hava dalgaları birçok kişide başta tansiyon problemleri olmak üzere kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, Türkiye'de her 10 kişiden 3'ünün yüksek tansiyon hastası olduğunu hatırlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Her 10 kişiden 3ünde görülüyor Nem oranı yüzde 70i geçiyorsa risk yüksek

Sıcak hava dalgaları birçok kişide başta tansiyon problemleri olmak üzere kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle de nemli yaz günlerinde yüksek sıcaklık nedeniyle kalbin normale göre dakikada iki kat daha fazla atması gibi sağlık problemleri yaşanabiliyor. Bu dönemde özellikle tansiyon problemi olan kişilerin çok daha dikkatli olması hayati önem taşıyor. Peki tansiyon problemi olanlar nelere dikkat etmeli? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, Türkiye'de her 10 kişiden 3'ünün yüksek tansiyon hastası olduğunu hatırlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Her 10 kişiden 3ünde görülüyor Nem oranı yüzde 70i geçiyorsa risk yüksek

'NORMALE GÖRE İKİ KAT DAHA HIZLI ATIYOR'

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, vücudun atar damarlarını etkileyen yüksek tansiyon yani hipertansiyonun, kalbin kan pompalamak için daha çok çalışmasını gerektirdiğini ve bunun da kalbin zorlanmasına neden olduğunu belirterek ülkemizde erişkin nüfusun yüzde 31.2’sinde hipertansiyon görüldüğüne dikkat çekti.

Prof. Dr. Murat Turfan, şunları söyledi:

"Kan basıncı vücudun ısıya maruz kalmasından etkileniyor, yüksek sıcaklıklar ve yüksek nem cilde daha fazla kan akışına neden oluyor. Bu da kalbin normal bir güne göre dakikada iki kat daha fazla kan pompalamasına ve daha hızlı atmasına yol açıyor. Sıcak havalarda vücut ısı kaybetmek için cilde giden kan akımını artırıyor. Böylelikle damarlarda gevşeme sağlayarak gerçekleşiyor. O yüzden yaz aylarında kan basıncı normal insanlarda daha düşük."

SICAKLIK 21 DERECEYİ, NEM YÜZDE 70'İ GEÇMEMELİ

En büyük riskin sıcaklığın 21 derecenin üzerinde ve nemin yüzde 70'in üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Murat Turfan, "50 yaşın üzerinde, fazla kilolu veya kalp, akciğer veya böbrek rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere bazı insanlar nemden etkilenme açısından daha yüksek riskle karşı karşıya kalıyor" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Turfan, "Isı ve terleme, vücuttaki sıvı miktarını ve kan hacmini azaltarak vücudun susuz kalmasına yol açabiliyor. Bu durum da vücudun soğuma kabiliyetine müdahale ederek kalp üzerinde stres yaratabiliyor" dedi.

'İLACINIZI ORİJİNAL KABINDA SAKLAYIN'

Peki sıcak havalardan korunmak için neler yapmalıyız? Prof. Dr. Murat Turfan, kalp ve damar sağlığımızı korumak için alınabilecek önerileri şöyle sıraladı:

- Bol su veya sağlıklı içecekler içerek susuz kalmayın.
- Yüksek su içeriğine sahip, iyi vitamin ve mineral kaynağı olan salata ve meyve gibi soğuk yiyecekleri tüketin.
- Evinizi serin tutmaya çalışın.
- Hafif, bol giysiler giyin.
- Gündüz 11.00 ile 15.00 saatleri arasında günün en sıcak saatlerinde güneşten uzak durun.
- Aşırı fiziksel egzersizden kaçının.
- Tıpkı yüksek sıcaklıklarda vücudunuzu serin tutmanın yollarını bulmanız gerektiği gibi ilaçlarınızı da aşırı sıcağa maruz kalmamaları için uygun şekilde saklayın. Diyabet tedavisi için kullanılan insülin de dahil olmak üzere bazı ilaçlar sıcaklık değişimleri sırasında bozulabilir. İlaçları serin ve kuru bir yerde saklayın. İlaçları banyoda, pencere pervazında veya bir araçta saklıyorsanız, aşırı ısı ve nemden etkilenme oranını düşürmek için ilacı orijinal kabında saklayın.

Yazarlar