Genel Sağlık Her 5 kadından birinde görülüyor! Anne olmanın önünde engel teşkil ediyor

Her 5 kadından birinde görülüyor! Anne olmanın önünde engel teşkil ediyor

06.10.2023 - 12:35 | Son Güncellenme:

Polikistik Over Sendromu’nun yumurtalıklarda milimetrik boyutlu çok sayıda kist görünümüyle karakterize bir hastalık olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, rahatsızlığın anne olmanın önünde engel teşkil ettiğine vurgu yaptı.

Her 5 kadından birinde görülüyor Anne olmanın önünde engel teşkil ediyor

Günümüzde en yaygın kadın hastalıklarından biri olan ve özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen Polikistik Over Sendromu, sivilce oluşumundan kilo artışına, insülin direncinden kolesterol yüksekliğine dek birçok soruna yol açabiliyor. Ancak teşhisinde önde gelen etkenlerden biri, hastalığın anne olmanın önünde engel teşkil etmesi oluyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, “Polikistik Over Sendromu (PKOS) yumurtalıklarda milimetrik boyutlu çok sayıda kist görünümüyle karakterize bir hastalıktır. Türkiye’de her 5-7 kadından birini etkileyen bu hastalığa erken tanı konmasında toplumsal farkındalığın artması çok büyük önem taşıyor” dedi. Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, Polikistik Over Sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Haberin Devamı

Her 5 kadından birinde görülüyor Anne olmanın önünde engel teşkil ediyor

KENDİNİ BU BELİRTİLERLE GÖSTERİYOR

Polikistik Over Sendromu’na ait en sık jinekolojik belirti ve bulguların; adet düzensizliği, erkek tipi tüylenme, sivilce oluşumu ve erkek tipi saç dökülmesi olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, “Tüm bu belirtiler, hastalığın altında yatan en önemli mekanizma olan androjen yüksekliğine bağlı gelişiyor. Hastalığa ait belirtiler önemsenmeyip, hekime başvurulmadığı takdirde bulguların daha da artması kaçınılmaz oluyor” uyarısında bulundu.

Genetik yatkınlığın önemli rol oynadığı Polikistik Over Sendromu’nun oluşumunda ve şiddetlenmesinde; sağlıksız beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktiviteden yoksunluk ve obezite de önemli rol oynuyor. Ailesinde PKOS öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla daha yüksek. Bu nedenledir ki PKOS’lu kadınlarda ilk basamak tedavimiz her zaman yaşam tarzında iyileşmeler yapmak şeklinde oluyor. Kilo verme ve egzersiz bunların başında geliyor. Doç. Dr. Hale Göksever Çelik

Her 5 kadından birinde görülüyor Anne olmanın önünde engel teşkil ediyor

ANNE OLMAYI ENGELLEYEBİLİYOR

Yumurtalıklarda yan yana dizilmiş küçük kistlerle seyreden Polikistik Over Sendromu’nun hamile kalmanın önünde engel teşkil edebildiğini belirten Doç. Dr. Hale Göksever Çelik “Çoğu hasta yumurtlama sorunundan kaynaklı infertilite dediğimiz hamile kalma sürecinde yaşanan zorluklar dolayısıyla hekime başvuruyor. PKOS’a bağlı infertilite yönteminde öncelikle başka nedenlerin varlığını araştırıyoruz. Ardından kadının yaşı ve diğer eşlik eden durumlar da göz önünde tutularak aşılama veya tüp bebek tedavi sürecini uyguluyoruz” bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

Tedavinin esasını kilo kaybı ve sportif aktivitenin oluşturduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

Yapılan araştırmalar; yaşam alışkanlıklarında yapılacak olumlu değişikliklerin de hamile kalmanın önündeki engellerin tedavisinde büyük rol oynadığını gösteriyor. Böylelikle semptomlar çok hafifliyor hatta herhangi bir tedaviye gereksinim kalmıyor. Ancak buna rağmen sıkıntılar devam ederse ilaç tedavisine, en sık olarak da doğum kontrol haplarına başlanıyor. Geçmişte cerrahi yöntem uygulansa da günümüzde bu yaklaşım çok tercih edilmiyor. Medikal tedavi hekim kontrolünde ve uzun soluklu kullanılmalı.

Yazarlar