Genel Sağlık Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor! Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor! Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

25.07.2023 - 15:15 | Son Güncellenme:

Mikropların ürediği gıdaların tüketilmesiyle yaşanan besin zehirlenmelerinin özellikle kronik hastalığı olan çocuklar, yaşlılar ve hamileler için büyük risk taşıdığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesinin belirtilerini anlatarak, korunma yöntemlerini açıkladı.

Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

Yaz sıcaklarının her geçen gün arttığı şu günlerde sağlık açısından dikkat edilmesi gerekenler listesinde besin zehirlenmesi ilk sıralarda yer alıyor. Zira artan ısı, mikropların üremesi için gereken şartları daha elverişli hale getiriyor. Bu mikropların ürediği gıdaların tüketilmesiyle yaşanan besin zehirlenmeleri özellikle kronik hastalığı olan çocuklar, yaşlılar ve hamileler için büyük risk taşıyor. Hatta ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı, her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin bu sorunu yaşadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesine yol açan mikroba göre belirtilerin farklılık gösterdiğini vurguluyor ve “Yalnızca belirtilerin çeşitleri değil, belirtilerin görülme süresi de değişir. Bazen besinin vücuda alınmasından sonraki birkaç saatte görülebilen belirtiler bazen günler sonra ortaya çıkabiliyor. Ancak başlıca belirtilerin bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi veya kanlı) ve ateş olduğunu söyleyebiliriz” diyor. 

Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

‘İYİ TEMİZLENMEYEN VE İYİ PİŞİRİLMEYEN GIDALAR ZEHİRLEYEBİLİR’

Besin zehirlenmesine yol açan virüs ve bakterilerin tek bir tip olmadığını, norovirüs veya rotavirüs gibi virüslerin yanı sıra salmonella, E.coli gibi bakterilerin veya küçük kurtlar gibi parazitlerin de enfeksiyona yol açabileceğini ifade eden Dr. Edvin Murrja, enfeksiyon etkenlerinin besinlere bulaşma yollarını ise şöyle sıralıyor: 

Haberin Devamı
  • Besinleri hazırlayan kişi hastaysa elleri aracılığıyla yiyeceklere bulaştırabilir. 
  • Uygun olmayan koşullarda saklanan yiyeceklerdeki mikroplar el ya da yeme yoluyla insana geçer. 
  • Besinler iyi yıkanmadıysa ya da üzerlerindeki bakteriler ölene kadar pişirilmediyse hastalık oluşturabilir. 
  • Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan kesme tahtası veya bıçaklar düzgün temizlenmediyse yiyeceklerdeki mikrop diğerlerine de bulaşabilir.

“BELİRTİLER BİRKAÇ SAATTE DE GÖRÜLEBİLİR BİRKAÇ GÜN SONRA DA”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesine yol açan etkenlere göre belirtilerin farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, “Bazen besinin vücuda alınmasından sonraki birkaç saatte görülebilen belirtiler bazen günler sonra ortaya çıkabiliyor. Ancak başlıca belirtilerin bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi veya kanlı) ve ateş olduğunu söyleyebiliriz. Nadir olarak da görme bozukluğu, sersemlik, eller ve kollarda uyuşma, karıncalanma gibi nörolojik bulgular da olabilir” diyor.

BU ŞİKÂYETLER VARSA HEMEN HASTANEYE GİDİN!

Peki, ne zaman sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir? Çocuk, yaşlı, hamile veya kronik hastalığı olan kişilerin derhal hastaneye gitmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Edvin Murrja, “Bahsi geçen risk grubunda yer almayan kişilerde ise ateş 38.5 ve üzerindeyse, günde 6’dan fazla tuvalete gitmesi gerektiyse, dışkıda kan varsa, karın ağrısı çok şiddetliyse, sıvı kaybına rağmen iştah yoksa, yorgunluk, ağız kuruluğu, kas krampları, koyu renkli idrar gibi susuzluk belirtileri geliştiyse acilen hastaneye gitmesi tavsiye ediliyor” açıklamasını yapıyor. 

Haberin Devamı

Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

GENELLİKLE BİRKAÇ GÜNDE TEDAVİ SONUÇ VERİYOR

Besin zehirlenmesi tanısı konulması için, hekim belirtileri ve hastanın bir hafta içinde tükettiği gıdaları inceliyor. Tansiyon, nabız, ateş ve kilo değerlerine bakılıyor, gerekli görülürse kan ve dışkı testi yapılıyor. Vücutta sıvı eksikliği varsa takviye ediliyor ve belirtilere yönelik tedavi planlanıyor. Besin zehirlenmesinde nadiren antibiyotik gerekiyor. Hangi etkenden etkilenildiği bilinmese bile zehirlenme vakalarında hasta genellikle birkaç gün içinde tedaviye cevap verip iyileşiyor. 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri veriyor: “Elleri sık sık yıkamak çok önemli. En az 20 saniye yıkanmalı ve mutlaka iyi bir sabun kullanılmalı. Ellerin mutlaka yıkanması gereken durumların başında ise şunlar geliyor: Tuvalete gittikten sonra, bebek bezini değiştirdikten veya hayvanlarla temas ettikten sonra… İyi yıkanması gerekenlerin başında tencere, tava, çatal ve kaşık gibi yiyecek malzemeleri de geliyor.” 

Haberin Devamı

BUZDOLABI SICAKLIĞINI KONTROL EDİN

Yazın buzdolabının sıcaklık ayarını kontrol edin. Yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için buzdolabının 4 derece ve onun altında olmalı. Dondurucu kısmının sıcaklığı ise en az -18 derecede tutulmalı. 

Her yıl 6 milyon kişinin başına geliyor Besin zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat

ÇİĞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Edvin Murrja, özellikle az pişmiş ve çiğ yiyeceklerin enfeksiyon etkenlerinin hızlıca üreyebileceği bir ortam olduğunu belirterek, dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor:

  • Az pişmiş seviyorsanız bile, yazın az pişmiş etlerden uzak durun. Kaynatma ya da buharda uzun süre pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. 
  • Pişirdiğiniz yemekleri oda sıcaklığına gelir gelmez, buzdolabına koyun. 
  • Çiğ etlerin hazırlanması ve saklanması sırasında diğer yiyeceklerle temas etmemesi gerekir. Zira, temas zararlı bakteri ya da virüs gibi etkenlerin bulaşmasına neden oluyor. 
  • Çiğ ya da yarı çiğ etleri keserken kullandığınız bıçak, kesme tahtası ve maşa gibi aletleri temizlerken çevreye su sıçramamasına özen gösterin. Zira bu yiyeceklerdeki enfeksiyon etkenleri suyla birlikte çevreye ve orada yapılacak yiyeceklere bulaşabilir. 
  • Pastörize ya da kaynatılmış süt kullanın. Çiğ süt içmeyin, çiğ süt ile yapılmış dondurma ve özellikle yumuşak peynir tüketmeyin.

MEYVE VE SEBZELERİ İYİ YIKAYIN

Yazın bol miktarda tüketilen sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması hatta sirkeli suda bekletilerek temizlenmesinin yararlı olacağını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Edvin Murrja, sözlerine şöyle devam ediyor:  “Meyve ve sebzeleri bol suda ve akar suda yıkayın. Bir kaba doldurulmuş suda yıkamak iyi temizlenmesi için yeterli değildir. Ayrıca marul gibi zor yıkanan besinleri, sirkeli suda bekletmekte yarar var. Salata malzemelerinin iyi yıkanması kadar, yapıldıktan sonra üstü açık ve oda sıcaklığında bekletilmemesi çok önemli. Bekleyen salatalık, riskli olabilir, yemeyin.”

 

Yazarlar