Genel Sağlık Herkes yanlış biliyor! Kilolular daha uzun yaşıyor

Herkes yanlış biliyor! Kilolular daha uzun yaşıyor

23.07.2023 - 16:29 | Son Güncellenme:

ABD’de yapılan araştırmalar bugüne dek bilinenin aksini söylüyor. Zayıflığın sağlıklı olmadığını ortaya koyan araştırma aynı zamanda birkaç kilo fazlası olan kişilerin ölüm riskinin daha az olduğuna da işaret ediyor.

Herkes yanlış biliyor Kilolular daha uzun yaşıyor

Fazla kilolu kişilerin, yani vücut kitle indeksi (VKİ) 25 ile 29.9 arasında olanların zayıf kişilere göre yüzde 5 ila 7 daha düşük ölüm riski vardı. Ancak ABD'li uzmanların araştırmaları bunun tam tersini söylüyor. Birkaç kilo fazlası olan kişilerin daha az sağlık sorunu yaşadığını ortaya koyan araştırmayla zayıflığın da sağlıklı olmadığı kaydediliyor.

Haberin Devamı

Herkes yanlış biliyor Kilolular daha uzun yaşıyor

'ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIR'

Aayush Visaria, araştırmasında vücut kitle indeksinden çok, yağ dağılımının vücudun hangi bölgelerinde oluğunun önemli olduğunu keşfetti.

Visaria, "Vücuttaki kronik iltihaplanmanın çok fazla enerji tükettiği ve aynı zamanda ölüm riskini artırdığı da bilinir. Muhtemelen biraz fazla kilolu olan insanlar, ciddi hastalık dönemlerinde daha iyi hayatta kalabilirler" diye konuştu.

'YÜZDE 15 İLA 20'NİN ALTINDA OLMASI DURUMU'

Ayrıca zayıflıkla ilgili yapılan araştırmalar ışığında normalden zayıf insanlar düşük yapma, akciğer hastalığına yakalanma, erkeklerde kısırlık ve hatta araba kazalarında ölme riski artırıyor.

Zayıflıki, bilimsel açıdan ise şöyle tanımlanıyor: "Beden kitle indeksinin (boya göre olması gereken ağırlık) 18.5'in altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle boya göre ağırlığın yüzde 15-20 altında olması durumudur."

Haberin Devamı

UZUN SÜREN EKSİ ENERJİ DENGESİ SONUCU

Vücut ağırlığının olması arzu edilenden daha düşük olması, uzun süren eksi enerji dengesi sonucudur. Diyetle günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması sonucunda zayıf olma durumu görülür.

Yazarlar