Sağlık Hipofiz Nedir, Hipofiz Bezinin Görevleri Nelerdir? Hipofiz Hastalıkları Nelerdir?

Hipofiz Nedir, Hipofiz Bezinin Görevleri Nelerdir? Hipofiz Hastalıkları Nelerdir?

09.09.2021 - 13:06 | Son Güncellenme:

Beyin oldukça karışık ve tüm vücudun idaresi için oldukça önemli bir organ olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafında beyin hakkında sorular sorulmaktadır. Bu soruların başında Hipofiz nedir, hipofiz bezinin görevleri nelerdir? Hipofiz hastalıkları nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Hipofiz Nedir, Hipofiz Bezinin Görevleri Nelerdir Hipofiz Hastalıkları Nelerdir

Hipofiz bezi insanların yaşamında pek çok hormonun çalışması ve işlemesi için oldukça önemli bir bez olmaktadır. Özellikle en önemli görevi gerekli malzemeleri üreterek dolaşıma katılmasını sağlamak olmaktadır.

Haberin Devamı

Hipofiz Nedir, Hipofiz Bezinin Görevleri Nelerdir? 

Hipofiz bezi birçok birey tarafında merak edilmesinin neden, genel olarak vücut için önemli olmasıdır. Bugün vücut için önemli olan pek çok hormonun salgılanması bu bez sayesinde gerçekleşmektedir. Özellikle son yıllarda artma ve oldukça yaygın olan trioda bezi kanseri yine bu bezin eksik salgılanması sonucu olmaktadır. Hipofiz bezinin başlıca özellikleri ve görevleri ilk olarak tiroit hormonunu salgılamak olmaktadır. Eğer bu hormonu gerektiğinden fazla salgılanır ise hayati fonksiyonlara büyük bir darbe vurulur.

Daha çok kızarık bir ten ve oldukça farklı bir göz yapısında sahip olunması mümkündür. Üreme organlar üzerinde de bu hormon oldukça etkili olmaktadır. Eğer eksik veya kusurlu bir salgılama gerçekleşir ise bireylerin üreme faaliyetleri büyük oranda zayıflar. Böbrek üstü bezleri sayesinde vücut bazı durumlarda adrenalin salgılar. Adrenalin daha çok tehlikede olunana durumlarda daha uygun bir tepki verilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Daha çok adrenalin sayesinde bireyler bazı durumlar karşısında duyu organlarını daha iyi kullanılmaktadır. Son olarak hipofiz bezi bireylerin boy ve kütle artışına neden olan büyüme hormonunu salgılar. Bu hormon sayesinde bireyler yetişkin bir insana olmaya başlamaktadır. Yüzde kılların çıkmasında cinsel yerlerin belirginleşmesine kadar bu hormon tekili olmaktadır. Bu hormonun eksikliğinde cücelik görülmektedir. Fazlalığında ise el ve kolda aşırı büyümelere rastlanır.

Hipofiz Hastalıkları Nelerdir?

Hipofiz hastalıklarından önemlisi ve en çok görüleni tiroit kanseri olmaktadır. Bu durumdan farklı olarak el ve kolda fazla büyüme olan akromegali hasatlığımda hipofiz bezinde kaynaklanmaktadır. Bireyler bu hastalıklar karşısında uzman yardımlar almalıdır.

Yazarlar