Canlandırmalara hazır olun

İstanbul ilginç bir festivale ev sahipliği yapıyor: Canlandıranlar Festivali.

Canlandırma deyince aklımıza elbette animasyon sineması geliyor. Özellikle son zamanlarda neredeyse her hafta vizyona giren filmlerden bir ya da bir kaçı animasyon alanında olduğu düşünüldüğünde böylesi bir festivalin ilgi görmemesi imkansız gibi.

Türkiye'de henüz çok gelişmemiş olan bu alanda halihazırda çalışanlar ve üretenler için Festival bir fırsat niteliğinde.

Bu alanda nelerin yapıldığını, yurtdışı profesyonellerin filmlerini ve Türkiye'ye özel çalışmaları takip etmek için birebir.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı profesyonelleri Festival bünyesinde bir araya getiren etkinliğin bir amacı da bu alana dair bir bellek oluşturmak.

Festival'in ilk yılı olduğunu düşünürsek ilerleyen zamanlarda Festival'e ve alana ilginin artacağı, uluslararası ses getirecek bir etkinlik olacağı kaçınılmaz.

Önemli bir girişim olduğunu düşündüğüm bu Festival'in açılışı 24 Nisan'da Garajistanbul'da yapılacak.

Festival 28 Nisan'a kadar İstanbul'un konuğu olurken, 16-19 Mayıs tarihleri arasında Ankara'ya taşınacak.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde Festival boyunca A.B.D., Hırvatistan, Tunus, Portekiz, Mısır, Çin, Brezilya, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya, Güney Kore ve İngiltere’nin yanı sıra Türkiye’den filmler de perdeye yansıyacak.

Evet yanlış duymadınız. Türkiye'den de farklı tekniklerle üretilmiş tam on beş film gösterimde olacak.

Filmler arasında 1970 yapımı canlandırmanın yanı sıra 2000’li yılların genç ve başarılı canlandırmacılarının filmleri de var.

Festivalin sürprizi Nazım Hikmet

Nazım Hikmet'in SSCB'de yaşarken yazdığı ve ürettiği canlandırma filmler de M. Melih Güneş'in araştırmlarıyla gün yüzüne çıkmış. "Hanene Huzur Dolsun" ve "Sevdalı Bulut" isimli bu filmler Festival kapsamında izleyicileriyle buluşuyor. Değerli şairin 50. ölüm yıldönümünde başka türde eserleriyle de buluşmuş olacağız.

The Simpsons Movie yaratıcısı da Festival'de

Çeşitli oturumların da yapılacağı Festival ilk yılında bu alanın ustalarından Nelson Shin'e odaklanıyor. Nelson Shin deyince aklımıza Star Wars serisi "ışın kılıcı" gelebilir. Aynı zamanda The Simpsons Movie'nin de yapımcısı kendisi.

Haberin Devamı

Tüm filmlerin ücretsiz gösterileceği bu Festival kaçmaz.

Şimdiden keyifli seyirler dilerim.