Sağlık İç Basur (İnternal Hemoroid Hastalık) Nedir? İç Hemoroid Dereceleri Neye Göre Sınıflandırılır?

İç Basur (İnternal Hemoroid Hastalık) Nedir? İç Hemoroid Dereceleri Neye Göre Sınıflandırılır?

19.04.2021 - 17:41 | Son Güncellenme:

Tıp dilinde internal hemoroid olarak bilinen iç basur hastalığı, varise benzer şekilde olan makat çevresinde, biraz daha yukarıda bulunan rektumun alt tarafında şişmiş olan damarlar ile karakterize olmuş bir hastalık çeşidi olarak bilinir. Bu hastalığın pek çok nedeni bulunur ancak tam olarak kesin bir nedeni yoktur. Bu hastalık, anüsün dış tarafında yerleşim göstermişse eksternal yani dış, kalın bağırsağın son kısım yerinde bulunmuşsa internal, iç hemoroid olarak adlandırılır. Bu hastalık toplumda çoğu insanda görülür ve oldukça yaygın bir hastalıktır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

İç Basur (İnternal Hemoroid Hastalık) Nedir İç Hemoroid Dereceleri Neye Göre Sınıflandırılır

 İç basur hastalığı, genellikle kaşıntı, yanma ve diğer rahatsızlıklar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak her zaman belirti göstermezler.

Haberin Devamı

 İç Basur (İnternal Hemoroid) Hastalığı Ne Anlama Gelir?

 İç basur hastalığı, dışkıda ya da tuvalet esnasında görülen kırmızı kan ve makattan basur sarkması gibi durumlarda kendini gösterir. Bu hastalık, tuvalette uzun süre oturur pozisyonda olma ve dışkılama esnasında zorlama ile ilgili olan bir durumdur. Bu durumların hepsi, ilgili alana gelen ve bölgesel olarak kan akışını etkileyen damarları büyüttüğü bilinir. Bu rahatsızlığın bulunduğu insanlarda anüse ait olan düz kasların dinlenir vaziyette iken bile daha sıkı halde olduğu bilinir.

 Kabızlık rahatsızlığı, bu durumlara katkıda bulunan bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni ise bağırsaklarda hareket olduğu sırada ortaya çıkan gerilmeler, anal kanalda olan basıncı arttırır. Bu hastalığın tedavisinde ise fitil, krem, hap ve mendil gibi çeşitli ilaçlar kullanılır. Eğer bu tedavi yöntemlerinden yanıt alınmazsa cerrahi işlemler ile bir tedavi uygulanır. İlaç tedavisindeki amaç rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırmak değil hastalığın meydana getirdiği rahatsızlıkları en aza indirmek ve kişiye yaşattığı zorlukları hafifletmektir.

Haberin Devamı

 İç Hemoroid Dereceleri Neye Göre Sınıflandırılır?

 İç basur hastalığının dereceleri 1 ila 4 arasında değişir. Bu derecelendirmeler hastalığın çeşidine göre farklılık gösterir. Şu şekilde sıralanabilir:

Derece 1: Hemoroid belirgin durumda iken, anal kanaldan çıkıntı olmaz. Hemoroidde kanamalar meydana gelebilir.

Derece 2: Bağırsak hareketleri esnasında hemoroid kanal dışa doğru çıkıntı haline gelmiştir. Sonradan kendi kendine içeri döner.

Derece 3: Çeşitli nedenlerden dolayı hemoroid makat içinden çıkıntı yapar ancak eski haline gelmesi kolaydır.

Derece 4: Hemoroid tamamen sarkmış haldedir ve anal kanalın dışındadır. İçerisinde kalamaz ve içeri itilmezler.

Yazarlar