Sağlık İdrarda Bakteri Neden Olur? İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrarda Bakteri Neden Olur? İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

06.03.2021 - 13:15 | Son Güncellenme:

İdrarda oluşan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu çeşitli iltihabi durumlara verilen bir isimdir. Günümüzde pek çok kişide görülen idrar yolu enfeksiyonları mesanede ortaya çıkar ve ve sistit olarak adlandırılır. Peki idrarda bakteri neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Sizlere idrar yolu enfeksiyonları hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca derledik.

İdrarda Bakteri Neden Olur İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir

İdrar yolu enfeksiyonunda altta yatan pek çok neden bulunmaktadır. Bu enfeksiyon çoğu zaman bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bunlar sıklıkla üretradan tırmanarak yükselir ve kişilerin kendi dışkısından kaynaklanan Escherichia coli türündeki bağırsak bakterileridir. Nadir olarak görünse de gonokok ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan patojen, virüs veya mantarlar da etkili olabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonları alt idrar yolu ve üst idrar yolu olarak iki şekilde görülmektedir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır. Üst idrar yolları enfeksiyonu ise böbrekler ve böbreklerin mesaneye bağlayan üreter kanaldan oluşmaktadır. Bu yerde meydana gelen enfeksiyonlar tehlikeli olabilir. Bu iltihaplanma en sık üreterlerin böbrekler ile birleşme yeri olan renal pelviste görülür.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonlarında belirtiler genel olarak idrar yaparken yanma ve çok sık idrara çıkma şeklinde oluşmaktadır. Fakat bazı kişilerde hiç belirti vermez iken bazı kişilerde farklı belirtiler de verebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarından görülen belirtiler şunlardır:

- İdrarda yanma ve ağrı hissi
- Çok sık idrara çıkma isteği
- İdrar debisinde zayıflama
- İdrarda kan görülmesi
- İdrar tutmakta güçlük çekilmesi
- Alt karın bölgesinde ağrı şeklinde belirtileri bulunmaktadır.

Böbrek tutulumunun olduğu üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise belirtiler değişebilir. Bu belirtiler şunlardır:

- Böbreklerde hassasiyet oluşumu
- Yan ağrısı
- Ateş
- Kusma ve bulantı
- Genel halsizlik belirtileri bulunmaktadır.

Böbrek tutulumunun olduğu her vakada bu belirtiler gözlemlenmeyebilir. Bunun yerine ailt idrar yolu enfeksiyon belirtileri olan yanma, ağrı ve sık idrara çıkma gibi şikayetler ön planda bulunmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonları günümüzde pek çok kişide görülse de bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. B hastalığa yakalanan kişilerin ilk olarak bir uzman doktora görünmesi gerekir. Bunun yanında evlerde gün içerisinde en az 2 litre sıvı alınması önerilmektedir. Bu sayede bakterilerin çoğalması engellenir ve enfeksiyonun ilerlemesi durdurulabilir. Bunların yanında iyileşmeyi desteklemek için bitki çayları ve su tüketilmesi de çok önemlidir. Özellikle alkol, kahve, limon suyu mesaneyi tahriş ettiği için uzak durulması gerekir.

 

Yazarlar