Sağlık İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır? İnsülin Direnci Diyeti Tarifi Listesi

İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır? İnsülin Direnci Diyeti Tarifi Listesi

19.03.2021 - 15:08 | Son Güncellenme:

Her türlü diyet yapılıyor ve yine de kilo verilemiyorsa bunun altında yatan nedenler araştırılmalı. Çoğu zaman da bu kilo verme sürecini sekteye uğratan insülin direnci oluyor. İnsülin direnci nedeniyle iştahta artış söz konusu oluyor. Kilo vermek adına insülin direnci diyeti yapılmalıdır. İnsülin direnci diyeti nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır İnsülin Direnci Diyeti Tarifi Listesi

İnsülin direnci pankreas organının düzenli çalışmasına rağmen aşırı insülin salınımıyla ortaya çıkar. İnsülin direnci ise diyabet hastalığına yol açmaktadır. O nedenle doğru beslenme ile insülin direncinin önüne geçilebilir. 

Haberin Devamı

 İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır?

 Yanlış ve düzensiz beslenmek, ara öğün yapmamak ve öğünleri atlamak nedeni ile insülin direnci ortaya çıkmaktadır. Aşırı yağlı ve ya fast food tüketen kişilerde insülin direnci ortaya çıkıyor. Özellikle hareketsiz kalmak da insülin direncine davetiye çıkarıyor. Genellikle insülin direnci diyetinde az az ve sık yemek şarttır.

 Bu diyetteki temel hedef protein, karbonhidrat ve yağ dengesi kurulmalıdır. Protein ve yağ kan şekerini yükseltir. Bu nedenle insülin direnci diyetinde mutlaka lifli gıdalar tüketilmelidir. Posalı yiyecekler kan şekerini dengeler. İnsülin direnci diyetinde sebze ve meyve yemeye özen göstermek gerekir. Bu diyette saatinde öğün tüketmek çok önemlidir. Sabah kahvaltısı mutlaka saat 9'dan önce yapılmalıdır. 

Haberin Devamı

 İnsülin Direnci Diyeti Tarifi Listesi

 - Kahvaltı: 60 gram az yağlı beyaz peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 4 zeytin, 1 dili ekmek, domates, salatalık, yeşillik ve çiğ sebze

 - Ara Öğün: 1 küçük boy elma, 2 yemek kaşığı kaymaksız yoğurt

 - Öğle Yemeği: 90 gram et ve ya tavuk eti, 6 yemek kaşığı bulgur pilavı, salata

 - Ara Öğün: 200 gram yağsız süt, 2 adet mandalina

 - Akşam Yemeği: 1 küçük kase mercimek çorbası, 8 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, salata, 200 g yağsız yoğurt

 İnsülin Direnci Diyeti İle İlgili Merak Edilenler

 İnsülin direnci diyeti yapılmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Bu diyet süresince beyaz ekmek ve pirinç tüketilmemelidir. Bunun yerine tam buğday ekmeği ve bulgur tüketilmelidir. İnsülin direnci diyeti yaparken asla şeker tüketilmemeli. Günümüzde insülin direnci diyeti çok fazla uygulanıyor. Bu diyet boyunca asitli ve şekerli yiyecekler yerine yeşil çay ve bitki çayları tüketilmelidir. Gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir. Bu şekilde beslenme dengesi ile birlikte su ve sıvı alımına dikkat edilmeli. Beslenme düzenine dikkat edilerek insülin direnci diyeti uygulanmalı.

Yazarlar