Çocuklu Hayatı Kolaylaştırmak için

Kabullenin.

Hepimiz yaşıyoruz o sıkıntılı zamanları. İlk birkaç ay, belki de bir sene boğulacak gibi oluyor insan. Çalışma hayatına dönün veya dönmeyin fark etmiyor üstelik. Her iki durumda da dertler bitmiyor, sadece farklılaşıyor. Ancak ortak olan tek bir şey varsa o da ‘kendime ait zamanım kalmadı’ problemidir. Çünkü artık hiçbir zaman gerçek anlamda yalnız olmayacaksınız. Evli olun veya olmayın, çocuğunuz varsa artık asla yalnız değilsiniz. Bu kötü bir durum mu?

Bence hayır.

Oğlum 3 yaşına geldiği için rahatlık ve mutlulukla ‘hayır, yalnız değilim’ diyebiliyorum. Çünkü kabullendim olayı. Hayat asla eskisi gibi olmayacak.

Haberin Devamı

Ve bu hayatı kolaylaştırmak için birkaç da önerim olacak;

Rahatlayın. Evin düzeni, temizliği, yemek saatleri önemlidir ama o kadar da değil. Her şeyin aynı anda mükemmel olmasını beklemeyin. Çocuklu evlerde temizlik yapıldığı günün akşamı genellikle şu cümle duyulur ‘sanki saatlerce temizlenen ev bu değil’. O aslında ama tek bir çocuğun bile ormandaki on kaplan gücünde on dakikada ev dağıtma potansiyeli vardır.

Beklentilerinizi azaltın. Yaşam standartlarınız düşecek anlamında yazmıyorum. Eskiden yaptığınız planlar, kurduğunuz hayaller için pek uygun bir ortam yok da onun için.

Genelde dışarıda vakit daha kolay geçer, eve kapanmayın. ilk 3 sene sling ve puset kurtarıcı oluyor. Siz hangisiyle rahat edeceğinizi düşünüyorsanız, çocuğunuzun da o araçta kalmasını sağlamalısınız. Puset özellikle önemli. Oturmak istemeyen bir çocuk anne babasına günü zehir edebilir. O yüzden siz ilk günden itibaren onu pusetinde gezdirmeye alıştırın.

Anne arkadaşlarınızla buluşun, sık sık mümkünse. Anneyi en iyi anne anlar. Biliyoruz. O yüzden her ne kadar eski, çocuksuz arkadaşlarınızla vakit geçirmek istiyorsanız da kendinizi en rahat hissedeceğiniz yer çocuklu kadınların olduğu yerdir. Çocuksuz da buluşsanız sizin yeriniz orasıdır artık.

Oyun oynayın. Benim gibi bazı anneler çocukla uzun uzun oyun oynamaktan sıkılıyorlar ancak yapılması gereken çocuğun istediği oyunu oynamak. Ben artık sıkılsam da,beceremediğimi düşünsem de Koray ne isterse onu yapıyorum oyun zamanlarımızda. Öyle mutlu oluyor ki.

Haberin Devamı

Diğer çocuklara bakarak kendi çocuğunuzla karşılaştırma yapmayın. Hiçbir çocuk aynı değildir. Beslenme düzeni, genetik yapısı, ailenin karakteri farklıdır, çocuklar da farklı olacaktır. Bazı çocuklar daha uzun, daha yapılı, daha iri, daha hareketli, daha sakin, daha yaramaz olacaktır.

Eşinizle çocuk hakkında her an tartışmaya hazırsınız. Boşverin, kızmayın, duymayın. O da bir yerinden olaya dahil olmak istiyor çünkü. İlk zamanlar sinirleniyordum, çok sinirleniyordum hem de. Sonra da açıyordum çenemi ¨sen mi bakıyorsun da, ben annesiyim de, benden iyi mi bileceksin de¨ diye. Artık sadece sinirleniyorum birazcık, unutup gidiyorum. Cevap vermiyorum çoğu zaman ya da ‘haklı olabilirsin’ diyorum. Dikkat! ¨Haklısın¨ demiyorum ama ¨haklı OLABİLİRSİN¨. Sevgili kocam da bu ihtimali düşünerek mutlu oluyor sanırım ki o da sakinleşiyor. Veya anlamıyor tam olarak verdiğim mesajı. Olsun bu da yeter.

Haberin Devamı

Sıkıcı, renksiz, hareketsiz bir hayatınız varmış gibi mi geliyor? Eskiden olsa cuma-cumartesi eve girmezdiniz öyle değil mi? Öyle. Yapacak bir şey yok. İşin aslı olaya nereden baktığınızla ilgili. Artık sizin için eğlence yeni konuşmaya başlayan çocuğunuzun ağzından çıkan anlamsız iki kelime olabilir veya tuvalet eğitimi sırasında yaşadıklarınız son derece heyecanlıdır. Zaten çocuklu evde her an bir aksiyon vardır. O yüzden birisi size kendinizi ‘sıkıcı insan’ gibi hissettirdiğinde ona ¨sen hiç yaramaz bir çocuğun beş dakika sessiz kaldığı anların sonunu biliyor musun?¨ diye sorabilirsiniz. Endişe ve korkunun yaşandığı o anı…

Kocanızla kaçamak yapın. Çocuğu bırakıp gidin. Bir gece bile olur. Anneanne, babaanne gönüllü olurlar eminim. Siz dert etmeden 24 saatliğine uzaklaşsanız, ne büyük bir değişim olur aslında. Bırakamadınız mı? O zaman çocuğu yatırıp başbaşa kalın. Televizyondan, bilgisayardan, telefonlardan uzakta iki saat bile harika olacaktır. Anne-baba olmak, karı-koca-sevgili olmaya engel değil ki.

Yine de arada bir depresyona girer gibi olma, bunalma, sıkılma, terk edip gitme hisleri gelebilir bünyeye. Normaldir. Hepimiz aynıyız.

***

Digital dergi olarak bildiğimiz Minimui.com artık bir web sitesi haline dönüştürülmüş. Uzmanlardan görüntülü yayınları da bulabileceğiniz sitedeki aslında en büyük yepyeni girişimleri olan Maximui.com. Anne, çocuk ürünlerini kampanyalı olarak bulabileceğiniz bir alışveriş sitesi. Takip etmeli.

Irem Erdilek

Slingomom.com

Twitter.com/slingomom