Editörün Seçtikleri İşte Bay NASA

İşte Bay NASA

20.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte Bay NASA

İşte Bay NASA

Amerikan Uzay ve Havaclık Kurumu'nun Direktörü Goldin: Çok yakında gezgenler arası yolculuk hayal olmaktan çıkacak

SOVYETLER Birliği'nin dağılmasının ardından ABD sadece dünyada değil uzayda da en büyük güç halini aldı.
En büyük rakiplerinin neredeyse silinmesine rağmen rehavete kapılmayan Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu NASA, kısa bir bocalama devresinin ardından insanlı - insansız birçok aracı ve mekikleri uzaya yolladı.
NASA'nın son birkaç yıla damgasını vuran, tüm dünya gündemini oluşturan çalışmalarının mimarıysa, 1992 Nisan ayında kurumun başına getirilen Daniel Goldin oldu. Galileo uzay aracının Jupiter, Sojourner uzay aracının da Mars Gezegeni'e indirilmesi, uzay mekiklerinin birbiri ardına başırılı uçuşlar yapması, uzayda Rus - ABD işbirliği gibi insanoğlunun uzaydaki geleceğini belirleyecek çalışmalar, hep Goldin yönetiminde gerçekleşti. 57 yaşındaki Goldin, kurumun dev harcamalar gerektiren projeler yerine, çok daha dar bütçeli, ancak tam hedefe yönelik etkin projeler üretmesini ve uygulamasını sağladı.

NASA'nın yeni sloganını, "Daha hızlı, daha iyi, daha ucuz" olarak belirleyen, kendisi de uzay araçları motorları üzerine uzman bir mühendis olan Goldin, kurumun amaçlarını şöyle sıraladı:
* Galaksiler, yıldızlar ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu bulmak,
* Uzayda yaşam olup olmadığını öğrenmek,
* Uzay cisimlerinden öğrendiklerimizle dünyada doğal yaşamı iyileştirmenin yollarını aramak.
Bu amaçlar peşinde koşarken NASA'nın dev bütçeli projelerle gösteriş yapmanın değil, sorulara kesin yanıt bulmanın endişesi içinde olduğunu kaydeden Goldin, Alman Focus dergisine verdiği demeçte sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde, dünyaya 100 ışıkyılı uzaklıkta, güneşleri çevresinde dönen dünya benzeri gezegenler bulmak için çalışıyoruz. Şu anda en büyük hedefimiz akıllı uzay araçları. Bu araçlar, uzayda dolaşırken hangi gezegeni araştırmaları gerektiğine kendi karar verebilecek. Böylece onlar kendi kendilerine uzayda araştırma yaparken, biz de, onların belirleyeceği gezegenlere gidebilmek için insanları uzun süreli uzay yolculuklarına hazırlayacak çalışmaları sürdürebileceğiz. Bu nedenle akıllı uzay araçları, çok büyük önem taşıyor."

Uzun süreli uzay yolculuklarında insanın çok ciddi fizyolojik ve psikolojik sorunlarla karşılaştığını da belirten NASA Direktörü Goldin, bu nedenle astronotları hazırlamak amacıyla dev bir uzay istasyonunun mutlaka yapılacağını kaydediyor. Bu amaçla ABD, Rusya, Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesinin biraraya geldiğini belirten Goldin, sözlerini şöyle noktalıyor:
"İnsan zekası, zorlandığında imkansızı sıradan kılabilecek kapasitededir. Birgün, bugün için hayal görünen ışık hızına ulaşmak da mümkün olabilir. Şu anda NASA uzmanları, gece gündüz ünlü bilim kurgu dizisi 'Star Trek (Uzay Yolu)' adı altında bir projeyle uğraşıyor. Projede amaç, bir insanı 10'da bir ışıkyılı uzaya götürebilecek bir araç geliştirmek. Bu gezegenler arası yolculuğun ilk adımı olacak. Belki bu çalışmalar sırasında enerji değişimini sağlayacak bir yol buluruz. Böylece hem yıldızlar kapı komşumuz olur, hem de dünyamız için sınırsız tertemiz bir enerje kaynağı sağlanır. İnsanoğlu, tüm sınırları zorlamalıdır."

* 1997'de çalışan sayısı:
20 bin kişi
* 1997'de bütçesi:
13.8 milyar dolar
* 1997'de uzay uçuşu:
60'ın üzerinde

* İlk uzay mekiği 12 Nisan 1981'de fırlatıldı.
* Bugüne kadar 89 uçuş gerçekleştirildi.
* Mekiklerin 28 Ağustos 2003'e kadarki uçuşları planlanmış durumda.
* Bu tarihe kadar mekikler 135 uçuş gerçekleştirecek.

Yazarlar