Havacılık Sektörü’ndeki 7. yılımda verdiğim eğitimler ve birebir danışanlarımdan aldığım yorumlar doğrultusunda, kabin memuru mülakatlarına ilişkin bir yazı hazırlamaya karar verdim. Sektör ile ilgilenenlerin bildiği üzere, Havacılık Sektörü çalkantılı bir süreçten geçiyor. Son dönemlerde sektör, işe alımlardan çok işten çıkartmalara sahne oldu. Ancak son birkaç aydır havayolu şirketleri az da olsa kabin memuru alımı yapmaya başladı ve sektörde tekrar hareketlenmeler mevcut. Sektöre girmek isteyen adaylar son 6-7 yılı göz önünde bulundurduklarında istikrarlı bir ilerlemenin olduğundan, ancak 2016 yılının ikinci yarısından itibaren sektörde yaşanan düşüşten yakınıyor. Gençlerin büyük bir yüzdesi gerçekten umutsuz. Ancak Sun Express, Atlas Global, Free Bird ve son olarak THY’nin de kabin memuru mülakatı açması ile adayların tekrar yüzleri gülmeye başladı.

Haberin Devamı

Öncelikle altını çizmek istediğim bir konu var; Havacılık Sektörü, herkes tarafından istenilen bir sektör. Hal böyle olunca bir havayolu şirketi kabin memuru ilanı açtığında, işe başvuran aday sayısı da bir hayli çok oluyor. Üniversite mezunları, meslek yüksek okulu mezunlarından tutun da lise mezunlarına kadar başvuran adayların sayısı 100.000’ leri aşıyor.

Peki mülakatlarda başarılı olmak için ne yapmalıyız?

Farkımızı ortaya koymalıyız. Mülakatlara hazırlanan adayların, havayolu şirketlerinin beklentilerini bilmeleri gerekiyor. Bunun için de sektörü bilmek ve girmek istediğimiz havayolu şirketi hakkında bilgi sahibi olmamız şart. Gerçekten sektör için uygun olan bir aday, mülakatlarda sırf temel noktaları bilmediği için başarısız olabiliyor.

Sadece Yabancı Dili Geliştirmek Yetmez!

Adayların en büyük yanılgılarından biri sadece yabancı dil bilmek ile mülakatları geçebilecekleri doğrultusunda. Havayolu mülakatları, çok aşamalı mülakatlar olup tüm etaplarda başarılı olan adayların değerlendirildiği bir sistem üzerinde ilerler. Adaylar yabancı dilde gösterdiği başarıyı, mutlaka Türkçe, kurul ve psikolojik etaplarda da göstermek zorundadır.

Haberin Devamı

Yararlı Bilgiler

Havayolu mülakatlarına girecek adayların girdiği şirket, şirketin yönetim kurulu başkanı, ne gibi faaliyetler gösterdiği ve kaç uçağı olduğu hususunda bilgi sahibi olması şart. Yabancı dilini geliştirmek için dinleme, yazma, okuma ve konuşmayı kapsayan bir eğitim almak, mülakatlarda başarılı olma şansını arttıracaktır. Yabancı dil öğrenirken amaç mülakatı geçmek değil, dile hakim olmak yönünde olmalıdır. En önemlisi de ‘’Neden Kabin Memuru Olmak İstiyorsunuz?’’ sorusuna ‘’uçmayı seviyorum veya çocukluk hayalim’’ klişelerinden uzak durarak yanıt vermek.

Mülakatlara hazırlanan adaylar eğer bu etaplardan geçmekte zorlanacaklarına inanıyor ya da daha önce mülakat sürecini tecrübe etmiş ve başarısız olmuş ise profesyonel destek alma yolunu seçebilirler. Bu noktada, hedefe yönelik eğitim içeriklerine sahip olan kurum ve danışmanları seçmek başarıya ulaşmak için önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Kurumsal ve bireysel eğitimler için bize aşağıdaki adreslerden ulaşabilir, öneri ve görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Öğ. Gör. Tuvana EROLTU

tuvanaeroltu@hotmail.com

instagram: tuvanaeroltuilemarkalasma

instagram: tuvanaeroltu