Sağlık Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir?

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir?

02.02.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:

Toplum içerisinde çok sık karşılaşılan kabızlık; hayatın kalitesini etkileyen oldukça mühim bir sindirim sorunudur. Kabızlık genel olarak hareketsizlik, stres, kötü beslenme gibi durumlardan meydana gelir. Kabızlık; genel olarak haftada üç defadan az tuvalete girme eylemine denir. Peki kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? Kabızlığı hangi meyve geçirir? İşte, tüm detaylar. 

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir

Genellikle kabızlık haftada üç defadan daha az bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Kabızlığın hastalık olmadığını belirtmek mümkündür. Ancak bu durum; altta yatan başka durumların veya rahatsızlığın sonucunda meydana gelen bir durumdur. Toplumda kabızlık çok yaygın bir durumdur. Kabızlık; bazı insanların günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyerek, kronik kabızlık ortaya çıkar. 

Haberin Devamı

 Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? 

 Kabızlığa iyi gelen yiyecekler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - Beyaz Et: Balık eti ya da beyaz et yemek, bağırsakların rahatlamasına yardımcı olacaktır.

 - Keten Tohumu: Salata veya yoğurda keten tohumu ekleyip, tüketilecek olan bu tohum kabızlığa iyi gelir.

 - Lifli Besinler: Pancar, ıspanak, baklagiller, pırasa, kızılcık, lahana, keten tohumu, kızılcık gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi, bağırsakların harekete geçmesine destek olacaktır. Erik, elma, üzüm, avokado, üzüm gibi lifli meyvelerin tüketilmesi kabızlık için faydalı olacaktır. 

 - Baklagiller: Bezelye, fasulye, mercimek gibi baklagiller lif açısından çok zengin olan besinler içerisinde bulunur. 1 bardak fasulye, gün içerisinde alınması gereken lif oranının yaklaşık olarak yüzde 75'ini karşılar. 

Haberin Devamı

 - Kekik, Zeytin, Zeytinyağı: Zeytinin üstüne dökülen zeytinyağıyla kekiğin bir arada tüketilmesi, kabızlık problemine iyi gelir. Zeytinyağı besinlerin bağırsaktan geçişinin kolaylaşmasını sağlar. Kabızlık adına aç karna bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı tüketmek, faydalı olacaktır.

 - Kuru Meyveler: Kahvaltıdan önce incir, kuru kayısı, erik, mürdüm eriği yiyip üstüne ılık su içmek, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Sabah aç karna tüketilen kuru meyveler daha etkili olmaktadır. 

 - Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzelerin; lif içeriği açısından çok zengin olmasının dışında vitamin ve minerallerden ötürü zengindirler. Bununla beraber sağlıklı beslenme programları içerisinde bulunan besinlerin içerisindedir. Brüksel lahanası, ıspanak, brokoli gibi sebzelerin içinde bulunan K ve C vitaminleri, folat gibi içerikler insan sağlığı açısından yararlıdır. Yeşil yapraklı sebzelerin, dışkının kıvamının yumuşamasına ve sindirim yollarından geçişinin daha kolay geçmesine katkı sağlar. 

 Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir?

 Kabızlığı geçiren meyveler; 

 - Kuru erik,

 - İncir,

 - Turunçgiller,

 - Armut,

 - Kivi,

 - Elma,

 - Kayısı,

 - Mürdüm eriği şeklinde sıralanabilir.

 

Yazarlar