Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

gokceneylul@gmail.com

Tüm Yazıları

 Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS), düşünebileceğinizden daha yıpratıcı bir sağlık sorunu. Marcel Waldinger, bu sorunu tanımladığında, PSAS’ı yaşayan kadınların intihar dahi edebileceklerini düşünmüş müydü bilinmez ancak sorunun sosyal yaşamı son derece güçleştirdiğini söylemekte fayda var. Ortamda cinsel bir uyarılma, cinsel bir yönelim veya seks yapma isteği yokken, kendiliğinden ve istenmeyen bir uyarılma sonucu başta vajina olmak üzere genital bölgelerde yaşanan, karıncalanma, hızlı hızlı atma veya yoğun heyecanlanma şeklinde tarif edilebilen boşalma hissine PSAS (Persistent Sexual Arousal Syndrome) yani Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu deniyor.  Duyanların imrendiği bu durduk yere bile uyarılıp boşalma hali, sanıldığının aksine orgazm gibi keyifli bir şey değil. Hatta bununla yaşamak öyle zor ki maalesef çözümü intiharda bulanlar bile oluyor.

Haberin Devamı

Sizde ya da çevrenizde, adını ve niteliğini bilmediğiniz ama yaşadığınız benzeri bir durum varsa en kısa zamanda bir uzmanla görüşmenizi ısrarla öneririm. Şimdi size, şaşkınlık verici bu sorundan biraz bahsedeyim.

Sendromun 6 özelliği:

Bilimsel olarak 6 özellikle tanımlanan hastalık, araba kullanmaktan ofiste çalışmaya dek her rutin faaliyete etki ediyor.

1-Cinsel uyarılmadaki fizyolojik yanıtlar saatler ya da günlerce sürebilir ve kendiliğinden kaybolmaz.

2-Fizyolojik uyarılma klasik orgazmla son bulmaz ve saatlerce, günlerce çoklu yalancı orgazmlar yaşanır.

3-Bunlar bir cinsel arzu ya da uyarılma duygusuyla yaşanmaz.

4-Sadece cinsel aktivitelerde değil, cinsel uyaran olmadığında ya da hiç uyaran olmadığında da ortaya çıkabilir.

5-Bu hisler istenmedik, arzu edilmedik bir şekilde yaşanır.

6-Arka planda işleyen suçluluk, cezalandırılma gibi bilinçdışı duygular vardır.

Yine sanılanın aksine  bu kadınların sekse aşırı düşkünlükleri ve aşırı cinsel istekleri yoktur. Uyarılma hissi, boşalma hissi yaşandıktan sonra bile, saatler, günler, hatta yıllarca sürebilir. Sürekli cinsel organda bir rahatsızlık hissinin yanı sıra, bu kadınlar aşağılanma ve utanç duyguları içerisindedirler ve sorunlarını bir doktorla bile paylaşmaya çekinirler. Erkeklerde de görülebilen bu durum, priyapizm olarak adlandırılıyor ve tedavisi mümkün. Kadında ise süreç daha zor ve maalesef kalıcı çözüm olmaksızın ilerliyor. Bazen tüm gün mastürbasyon yapmaya zorlayan anlamsız bir istek bazen de olmadık yerlerde yaşanan titremeli boşalmalar… Hayal etmesi bile güç, öyle değil mi..

Haberin Devamı

Sendromun nedenleri:

PSAS'ın tek bir nedeni yok maalesef. Sürekli cinsel uyarılma sendromunun olası nedenleri arasında; cinsel organlara giden sinirlere (pudendal sinir vb) baskı yapan bir etken ya da bu sinirlerin hassasiyeti, geçirilmiş bir kaza veya çok özel bir beyin anomalisi gibi merkezi ve periferik sinir sistemindeki nörolojik değişiklikler, cinsel organlara fazla kan pompalanmasına ve cinsel organların çok sıcak olmasına yol açan damarsal sorunlar, at ya da bisiklete binme gibi cinsel bölgelere mekanik baskı oluşması, bazı ilaçların kullanılması ve psikolojik stres faktörleri yer alır.

Haberin Devamı

Tedavide cinsel terapi, antidepresanlar, kas gevşeticiler, anksiyolitikler, sinirleri besleyen vitamin ilaçları ve gerekli vakalarda cerrahi tedaviler kullanılır. Süreç ağır ilerler ve pek çok açıdan ele alınması gerektiğinden uzman seçimi de kişinin hem içine sinmeli hem de yetkinliği konusunda tam güven veriyor olmalıdır. 

Bu sendromla yaşayan kadınlar, kendilerini huzursuz, gergin, üzgün, isteksiz ve boş hissederler. Bu durumu esas bir cinsel işlev bozukluğu olarak görmek yerine psikolojik ve nörolojik bir sorun olarak ele almak gerekir. Bu sorunları cinsel bir faaliyetin dışında yaşayan bir kadın; depresif bir ruh hali içine girebilir, cinsel beklentileri azalabilir, arzularınızı karşı tarafa aktaramayabilir ve hayal kırıklıklarını partnerine öfke olarak dışa vurabilir. Hatta bazen bu kadınlar yalancı orgazm hissinden sonra ağlama ihtiyacı hissederler; bu üzgün oldukları anlamına gelmemelidir, yalnızca çok alt üst olmuş duyguların bir ifadesi olabilmektedir. Sendrom, dünya literatüründe çektiği dikkati fazlasıyla hak eder.

PSAS hastalarına öneriler

-Cinsel bölgeye buz torbası koymak,

-Masaj yaptırmak,

-Germe, gevşeme ve nefes egzersizleri uygulamak,

-Tetikleyebilecek nedenlerden kaçınmak,

-Omega 3, Omega 6 ve Vagisil or Vagigard (%20 Benzocaine) kullanmak,

-Kegel egzersizlerini uygulamak,

-Tek ayağını altına alarak oturmak (pelvis bölgesine baskı yapacağından rahatsızlık hissini azaltabilir),

-Mastürbasyon yapmak,

-Uyurken kalça ile bacakların arasına bir yastık yerleştirmek,

-Araba kullanırken, bacakların arasına bir şey yerleştirmek (yastık, bardak gibi) vb.'

Bir PSAS hastası bana ‘keşke hiç uyarılmıyor’ olsaydım demişti. Sonra düşündüm hiç uyarılmayan kadınların derdi apayrı, onlar da ‘keşke günde 10 kere uyarılsam’ diyorlar. Bir kere daha anlıyoruz ki; ortası, sağlıklısı, keyiflisi, karşılıklısı en alası daima. Dünya literatürüne giren onlarca cinsel hastalıktan yalnızca biri PSAS ve eminim önümüzdeki yıllar, yaşanan ama adlandırılmayan çok sorunu göz hizamıza getirecek. Vakitlice bilinçlenmek son derece önemli.